piątek, 2 sierpnia 2013

Kisiel z Czarnej Porzeczki


Bardzo lubię czarną porzeczkę a kisiel z niej zrobiony pamiętam z dzieciństwa. Moja wersja tego deseru jest bardziej kwaśna ale równie pyszna



Składniki:
  • 1 szklanka czarnej porzeczki
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
  1. Porzeczki umyć, oczyścić, zmiksować blenderem. Przełożyć do garnka, dodać cukier i zalać 1 szklanką wody. Zagotować.
  2. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w ½ szklanki wody.
  3. Mąkę wlewać powoli do gotujących sie porzeczek cały czas mieszając.
  4. Zagotować, przełożyć do miseczek. Można podawać na zimno i na ciepło.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print