piątek, 29 sierpnia 2014

Ciasto orzechowe z masą mascarpone


Ciasto to można przygotować w formie tortu. Trzeba jednak zaznaczyć, że podkład jest bardzo kruchy i łatwo się łamie. Przekrawając ciasto trzeba użyć bardzo ostrego noża i robić to powoli i uważnie. Mimo to ciasto to jest warte tego zachodu.

Składniki:
Podkład:
  • 8 jajek
  • 25 dkg orzechów włoskich
  • 20 dkg cukru
  • 3 kopiaste łyżki bułki tartej
  • sok z 1 cytryny
  • szczypta imbiru
  • szczypta soli
Krem:
  • 50 dkg sera mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 6 łyżek mleka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 opakowania cukru waniliowego (48g)
  • 3 łyżki startej czekolady
Dodatkowo:
  • wiśnie w zalewie
  • mocna herbata
  • kieliszek wódki
Wykonanie:


1. Podkład:
  • Orzechy zmielić na proszek, białka ubić na sztywną pianę, żółtka ubić z cukrem
  • Do żółtek dodać imbir, sól, sok z cytryny i bułkę tartą, ubijać jeszcze przez chwilę.
  • Dodać orzechy i wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
  • Piec w temperaturze 180oC przez około 40 minut.
  • Gotowy podkład ostudzić.
2. Krem:
  • Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy.
  • Ser mascarpone ubić z mlekiem i cytryną, dodać ubitą śmietanę i startą czekoladę, delikatnie wymieszać.
3. Podkład przekroić na 2 lub 3 blaty. Każdy blat nasączyć mocną herbatą z wódką, na to nałożyć krem i poukładać wiśnie. Przykryć następnym blatem.


4.Gotowe ciasto posmarować resztą kremu i udekorować startą czekoladą lub wiśniami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print