Pieczone podudzia indyka to łatwe do przygotowania danie jednogarnkowe. W przepisie tym zamiast indyka można wykorzystać kurczaka lub królika, jednak według mnie najlepiej pasuje tu właśnie indyk.
Składniki:
- 2 podudzia indyka
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- słodka mielona papryka
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- ¼ łyżeczka mielonego chili
- ½ łyżeczki kurkumy
- oliwa
- sól
Wykonanie:
- Marchewki i pietruszki pokroić w słupki.
- Indyka natrzeć słodką papryką, imbirem, chilli, kurkumą i solą.
- Do formy wysmarowanej oliwą włożyć udźce, liść laurowy, ziele angielskie i warzywa. Całość pokropić oliwą i doprawić solą.
- Piec w temperaturze 180oC pod przykryciem przez 1 godzinę, a następnie bez przykrycia do momentu aż mięso będzie miękkie i zarumienione, przez około 30 minut.
- W razie potrzeby w trakcie pieczenia można dodać wody żeby warzywa się nie spaliły.
kurkumy jeszcze nie używałam do pieczenia mięs...
OdpowiedzUsuń------------------------------------
http://bit.ly/2eq3TuE
Indyk na białych warzywach i marchewce. Pyszka. Podobnie moja mama zawsze robiła królika. Najlepsze. Ostatnio jadłam w https://restauracjaakademia.pl/ taaakiego królika. Robią go super. Niesamowity pomysł podać królika z kopytkami i zasmażaną kapustą. Nie jestem pewna właśnie czy do indyka nie pasowały by podobne dodatki.
OdpowiedzUsuń