wtorek, 4 października 2016

Ciastka owsiane z dynią


Do tych ciastek można użyć w zasadzie wszystkich ulubionych bakalii. Dodatkowym ich atutem jest to, że zastępujemy cukier miodem. Ciastka smaczne, choć muszę przyznać, że nie powaliły mnie na kolana.

Składniki:
  • 500 g musu z dyni
  • 5 łyżek miodu
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 4 łyżki mąki orkiszowej
  • 2 łyżki suchego maku
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 100 g suszonych moreli
  • 50 g suszonej żurawiny
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • mleko - jeśli mus z dyni jest gęsty

Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki wymieszać. Ciasto powinno być żadzie wiec w razie potrzeby trzeba dodać mleka.
  2. Ciasto odstawić na co najmniej 30 minut  żeby płatki spęczniały.
  3. Formę do pieczenia o wymiarach 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia a następnie przełożyć do niej ciasto.
  4. Piec w temperaturze 180oC przez 35 - 40 minut.
  5. Ciasto ostudzić a następnie pokroić na prostokąty lub inne kształty.




1 komentarz:

  1. świetne te ciastka, naprawdę :) chętnie sobie zrobię na weekend :)

    OdpowiedzUsuń

Print