Do tych ciastek można użyć w zasadzie wszystkich ulubionych bakalii. Dodatkowym ich atutem jest to, że zastępujemy cukier miodem. Ciastka smaczne, choć muszę przyznać, że nie powaliły mnie na kolana.
Składniki:
- 500 g musu z dyni
- 5 łyżek miodu
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 4 łyżki mąki orkiszowej
- 2 łyżki suchego maku
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 100 g suszonych moreli
- 50 g suszonej żurawiny
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- mleko - jeśli mus z dyni jest gęsty
Wykonanie:
- Wszystkie składniki wymieszać. Ciasto powinno być żadzie wiec w razie potrzeby trzeba dodać mleka.
- Ciasto odstawić na co najmniej 30 minut żeby płatki spęczniały.
- Formę do pieczenia o wymiarach 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia a następnie przełożyć do niej ciasto.
- Piec w temperaturze 180oC przez 35 - 40 minut.
- Ciasto ostudzić a następnie pokroić na prostokąty lub inne kształty.
świetne te ciastka, naprawdę :) chętnie sobie zrobię na weekend :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam na weekend i powiem Wam, że jest przepyszne.
OdpowiedzUsuńBędą na drugie śniadanie w pracy!
OdpowiedzUsuńSuper przepis!
OdpowiedzUsuń