środa, 28 września 2016

Pieczeń rzymska z indyka


Pieczeń rzymska z indyka zrobiłam na obiad z myślą, że co zostanie będzie fajne do kanapek. owszem na kanapki byłaby fajna, jeśli tylko by coś z obiadu zostało.

Składniki:
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 3 łyżki sosu Worcestershire
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i 2 łyżki do fasolki
  • 1 jajko
  • 90 g świeżych okruszków chleba
  • 2 łyżki sosu barbecue i 4 łyżki do fasolki
  • 2 puszki fasoli
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Wykonanie:
  1. Cebule pokroić na drobną kostkę i usmażyć na patelni do miękkości. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sos Worcestershire i koncentrat pomidorowy, wymieszać by wszystko się połączyło i odstawić do wystygnięcia.
  2. Mięso, roztrzepane jajko, okruszki i cebulę przełożyć do miski, doprawić i wymieszać.
  3. Z mięsa uformować prostokątny klops i przełożyć do naczynia żaroodpornego lub na blachę do pieczenia. Wierzch posmarować sosem barbecue i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180oC na 30 minut.
  4. Fasolę odcedzić i przełożyć do miski. Dodać sos barbecue i koncentrat pomidorowy, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.
  5. Pieczeń wyciągnąć z piekarnika, obłożyć ją fasolką i piec jeszcze przez ok. 20 minut.
  6. Gotową pieczeń posypać natką pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print