Pieczeń rzymska z indyka zrobiłam na obiad z myślą, że co zostanie będzie fajne do kanapek. owszem na kanapki byłaby fajna, jeśli tylko by coś z obiadu zostało.
Składniki:
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 3 łyżki sosu Worcestershire
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i 2 łyżki do fasolki
- 1 jajko
- 90 g świeżych okruszków chleba
- 2 łyżki sosu barbecue i 4 łyżki do fasolki
- 2 puszki fasoli
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Cebule pokroić na drobną kostkę i usmażyć na patelni do miękkości. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sos Worcestershire i koncentrat pomidorowy, wymieszać by wszystko się połączyło i odstawić do wystygnięcia.
- Mięso, roztrzepane jajko, okruszki i cebulę przełożyć do miski, doprawić i wymieszać.
- Z mięsa uformować prostokątny klops i przełożyć do naczynia żaroodpornego lub na blachę do pieczenia. Wierzch posmarować sosem barbecue i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180oC na 30 minut.
- Fasolę odcedzić i przełożyć do miski. Dodać sos barbecue i koncentrat pomidorowy, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.
- Pieczeń wyciągnąć z piekarnika, obłożyć ją fasolką i piec jeszcze przez ok. 20 minut.
- Gotową pieczeń posypać natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz