czwartek, 8 września 2016

Chłodnik z zielonym ogórkiem


Chłodnik to pyszne danie, które doskonale nadaje się na upalne dni, świetnie spisuje się w roli przystawki, lub dodatku do mies przy grilowaniu. Robi się go szybko i łatwo a smakuje rewelacyjnie.



Składniki:
  • 500 ml kefiru
  • 3 - 4 ogórki gruntowe
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ pęczku koperku
  • ½ pęczku szczypiorku
  • sól, pieprz


Wykonanie:
  1. Ogórek obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, koperek i szczypiorek umyć, osuszyć i drobno posiekać.
  2. Do ogórka dodać kefir, posiekany szczypiorek i koperek oraz zmiażdżony ząbek czosnku. Wszystko doprawić solą i pieprzem.
  3. Chłodnik wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, podawać zimny.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print