Chłodnik to pyszne danie, które doskonale nadaje się na upalne dni, świetnie spisuje się w roli przystawki, lub dodatku do mies przy grilowaniu. Robi się go szybko i łatwo a smakuje rewelacyjnie.
Składniki:
- 500 ml kefiru
- 3 - 4 ogórki gruntowe
- 1 ząbek czosnku
- ½ pęczku koperku
- ½ pęczku szczypiorku
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Ogórek obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, koperek i szczypiorek umyć, osuszyć i drobno posiekać.
- Do ogórka dodać kefir, posiekany szczypiorek i koperek oraz zmiażdżony ząbek czosnku. Wszystko doprawić solą i pieprzem.
- Chłodnik wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, podawać zimny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz