środa, 14 września 2016

Śliwki pod kruszonką z płatków owsianych



Mamy sezon na śliwki więc warto coś z nich przygotować. Zrobiłam deser, czyli śliwki zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych. Śliwki w takiej postaci są naprawdę pyszne. Na zimno smakują rewelacyjnie, ale na ciepło są niesamowite. Polecam wszystkim.
Do zrobienia takiego deseru można użyć również innych owoców.



Składniki:
  • 800 g śliwek
  • 9 łyżek syropu klonowego
  • 1,5 - 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • 5 łyżek masła


Wykonanie:
  1. Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki ale niezbyt małe.
  2. Śliwki przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać 4 łyżkami syropu klonowego.
  3. W blenderze zmiksować płatki owsiane z 5 łyżkami syropu klonowego, masłem, cynamonem i kardamonem.
  4. Płatki ułożyć równomiernie na śliwkach.
  5. Piec w temperaturze 200oC przez około 25 minut.


Podawać na ciepło lub na zimno.


5 komentarzy:

  1. Wyglądają identycznie, jak ciasteczka, które robiła moja mama :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na ciepło z lodami waniliowymi - raj na ziemi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super przepisik :) lubię takie proste ale meeeega smaczne i wyraziste smakołyki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepsza slodycz jaka jadlam!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń

Print