Mamy sezon na śliwki więc warto coś z nich przygotować. Zrobiłam deser, czyli śliwki zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych. Śliwki w takiej postaci są naprawdę pyszne. Na zimno smakują rewelacyjnie, ale na ciepło są niesamowite. Polecam wszystkim.
Do zrobienia takiego deseru można użyć również innych owoców.
Składniki:
- 800 g śliwek
- 9 łyżek syropu klonowego
- 1,5 - 2 szklanki płatków owsianych górskich
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki kardamonu
- 5 łyżek masła
Wykonanie:
- Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki ale niezbyt małe.
- Śliwki przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać 4 łyżkami syropu klonowego.
- W blenderze zmiksować płatki owsiane z 5 łyżkami syropu klonowego, masłem, cynamonem i kardamonem.
- Płatki ułożyć równomiernie na śliwkach.
- Piec w temperaturze 200oC przez około 25 minut.
Podawać na ciepło lub na zimno.
Wyglądają identycznie, jak ciasteczka, które robiła moja mama :)
OdpowiedzUsuńNa ciepło z lodami waniliowymi - raj na ziemi :)
OdpowiedzUsuńsuper przepisik :) lubię takie proste ale meeeega smaczne i wyraziste smakołyki :)
OdpowiedzUsuńNajlepsza slodycz jaka jadlam!!!!!!!
OdpowiedzUsuńDeser wygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuń