Muffiny robi się w miarę szybka i bardzo prosto. Jako nadzienie tych muffinek można wykorzystać ulubiony dżem lub marmoladę. Ja polecam kwaśny dżem, np z wiśni.
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki oleju
- 1 jajko
- ½ szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- dżem
- 100 g mąki
- 50 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżka smalcu
Wykonanie:
- Mleko, olej i jajko zmiksować na gładką masę. Dodać przesianą mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę a następnie wszystko zmiksować.
- Przygotować kruszonkę: Wszystkie składniki na kruszonkę szybko zagnieść.
- Foremki na muffinki wypełnić do ⅓ wysokości ciastem, następnie włożyć po 1 łyżeczce dżemu i dopełnić ciastem do ok. 3/4 wysokości foremek. Wierzch posypać kruszonką.
- Piec w temperaturze 180oC przez około 25 minut.
Pyszności :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :-) htttp://www.mecooks.com
Mniam! Brakuje mi takich przepisów. Ja na co dzień gotuję z aplikacją kcalmar. Polecam!
OdpowiedzUsuńNaprawdę fajne te muffiny :)
OdpowiedzUsuńMożna zastąpić smalec masłem? 😊⭐
OdpowiedzUsuńGenialne są. Robiliśmy wczoraj i każdemu przypadły do gustu.
OdpowiedzUsuń