Chyba najpopularniejszym farszem do udek kurczaka są usmażone z cebulą pieczarki. Udka najpierw trzeba wyluzować czyli usunąć z nich kości. Nie jest to takie trudne jak się wydaje, wystarczy tylko dobra instrukcja i trochę cierpliwości. Trzeba tylko uważać, żeby nie przeciąć skóry. Jak wyluzować udka kurczaka można znaleźć np. TUTAJ. Ja zostawiłam końcówkę kostki, żeby nie trzeba było ją dodatkowo spinać.
Składniki:
- 2 udka kurczaka
- 1 duża cebula
- 350 - 500 g pieczarek (w zależności od wielkości udek
- sól
- pieprz
- oliwa
- papryka ostra i słodka
- oregano
- czubrica
- ziemniaki
- wykałaczki
Wykonanie:
- Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki pokroić w plastry.
- Cebulę zeszklić, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem. Smażyć do momentu aż cała woda wyparuje.
- Udka wyluzować, skropić oliwą, natrzeć papryką, oregano, solą i pieprzem, odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Udka wypełnić farszem a następnie spiąć wykałaczkami.
- Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plastry, ułożyć w formie wysmarowanej oliwą a następnie doprawić solą, pieprzem i czubricą.
- Udka ułożyć spiętą stroną do dołu między ziemniakami. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC. Piec pod przykryciem przez 40 minut a następnie bez przykrycia do momentu aż skórka będzie chrupiąca.
Troszkę zabawy z faszerowaniem jest, ale już na podstawie samego zdjęcia stwierdzam, że warto. Fajny przepis.
OdpowiedzUsuńZabawy miałaś sporo z tym ale wygląda znakomicie.
OdpowiedzUsuń