sobota, 14 września 2013

Pavlova


Prawdziwy deser Pavlovej to beza z bitą śmietaną i malinami. Zanim spróbowałam ją zrobić wydawało mi się, że będzie ona zbyt słodka. Okazało się, że słodycz bezy i bitej śmietany cudownie łamią kwaśne maliny. Choć zrobienie a raczej wysuszenie bezy zajmuje bardzo dużo czasu, to naprawdę warto ją przygotować. tego deseru nie ma się dość. Jest naprawdę pyszny.



Składniki na bezę:
  • 4 białka
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Pozostałe składniki:
  • 300 ml. śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ½ kg malin


Wykonanie:
  1. Przygotować bezę:
  2. Piekarnik nagrzać do temperatury 80oC
  3. Białka ubijać przez około 20 minut na sztywną pianę. Następnie powoli dodawać cukier i sok z cytryny, miksować przez kilka minut.
  4. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia odrysować duży talerz. Z piany z białek uformować koło wewnątrz narysowanego koła.
  5. Suszyć w temperaturze 80oC przy włączonym termoobiegu przez conajmniej 6 godziny. Ja suszyłam przez 4 godziny, bezę zostawiłam na noc w piekarniku a następnego dnia suszyłam ją jeszcze przez 2 godziny.
  6. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać jeszcze przez chwilę.
  7. Maliny umyć i osuszyć.
  8. Ubitą śmietaną posmarować bezę. Na wierzch poukładać maliny.








1 komentarz:

  1. Brak mi słów! ! Aż mnie zatkało, jak zobaczyłam tego posta. Świetna, apetyczna, a do tego taka estetyczna prezentacja! Ja chcę zjeść tą bezę!

    OdpowiedzUsuń

Print