czwartek, 5 września 2013

Torcik Gruszkowo-Jabłkowy

Mój synek postanowił upiec swojemu tacie torcik na urodziny. Ponieważ ma on dopiero roczek, mama musiała mu troszeczkę pomóc. Oboje stwierdziliśmy, że torcik powinien być wyjątkowy i inny niż wszystkie inne. Tata lubi gruszki i jabłka i uwielbia kruche ciasta,  więc stanęło na tym, że zrobimy kruche ciasto wypełnione owocami.


Rezultat wyszedł fantastycznie. Torcik wygląda ciekawie, a gdy już się go rozkroi to mamy niespodziankę, mnóstwo owoców. Smakuje też niesamowicie i na pewno jest wart wysiłku który trzeba włożyć by go przygotować.
W przepisie ilości składników na tortownicę o średnicy 25 cm.

Składniki na kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 4 łyżki kakao
  • 100 g cukru pudru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 żółtka
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 1 kg  gruszek
  • 0,8 kg jabłek
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki świeżo startego imbiru
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • sok wyciśnięty z 2cytryn
  • 4 łyżeczki żelatyny

Krem czekoladowy:

  • 150 g czekolady
  • 250 g serka mascarpone

Gruszki w czerwonym winie:

  • 3 gruszki
  • 1,5 szklanki czerwonego wina
  • 3 łyżki cukru
  • 1 laska cynamonu
  • 6 goździków
  • skórka otarta z 1 pomarańczy



Wykonanie:
1. Przygotować spód z kruchego ciasta:
  • Mąkę przesiać przez sito do miski. Dodać kakao, cukier puder i sól, wymieszać.
  • Do mąki dodać masła wyciągnięte z lodówki 15 - 20 minut wcześniej a następnie rozetrzeć je palcami z mąką.
  • Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto.
  • Ciasto włożyć na conajmniej 30 minut do lodówki.
  • Tortownicę posmarować masłem, piekarnik nagrzać do temperatury 180oC.
  • Ciasto rozwałkować na koło o średnicy większej niż tortownica a następnie przełożyć je do tortownicy. Dno i boki tortownicy powinny być oklejone ciastem. Ciasto nakłuć widelcem.
  • Ciasto piec przez 30 - 35 minut a następnie je wystudzić.
2. Przygotować nadzienie:
  • Owoce obrać, usunąć gniazda nasienne a następnie pokroić w kostkę.
  • Owoce przełożyć do garnka, dodać cukier i smażyć na małym ogniu aż owoce puszczą sok.
  • Dodać imbir, skórkę i sok z cytryny. Gotować aż część owoców się rozpadnie.
  • Dodać żelatynę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja żelatynę dodawałam do gorących owoców i dokładnie mieszałam aż  żelatyna się rozpuści.
  • Nadzienie zostawić do ostygnięcia.
3. Wcześniej przygotowane ciasto wypełnić nadzieniem owocowym, Wstawić do lodówki aż owoce stężeją.
4. Przygotować gruszki:
  • Gruszki obrać zostawiając ogonki.
  • Do niewielkiego garnka wlać wino, dodać  cukier, cynamon, goździki i skórkę z pomarańczy, podgrzać do rozpuszczenia się cukru.
  • Do wina włożyć gruszki, przykryć garnek i gotować przez 30 minut. Jeśli gruszki nie są w całości znużone w winie należy je obrócić po około 15 minutach.
  • Gruszki zostawić w winie do wystygnięcia.
5.  Przygotować krem czekoladowy:
  • Czekoladę podzielić na mniejsze kawałki i rozpuścić na parze.
  • Gdy czekolada ostygnie dodać serek  mascarpone i dokładnie wymieszać.
6. Gdy nadzienie stężeje w cieście wyrównać brzegi ciasta na wysokości nadzienia.
7. Ciasto posmarować kremem, na wierzch ułożyć gruszki gotowane w winie.





























2 komentarze:

  1. Ambitny ten twój Syn :) i wiem po kim :) Już sam widok tego ciasta mówi sam za siebie, a co dopiero smak. Jestem pod wrażeniem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie nad wyglądem musimy jeszcze popracować ;) ale w smaku jest znacznie lepszy niż wygląda

      Usuń

Print