czwartek, 9 stycznia 2014

Oponki


W karnawale nie może zabraknąć pysznych przekąsek. W zeszłym roku robiłam faworki. Tym razem oprócz faworków usmażyłam jeszcze oponki. Serowe oponki należą do moich ulubionych ciastek. Warto samemu usmażyć choć kilka.



Składniki:
  • ½ kg mąki
  • ½ kg półtłustego twarożku
  • ½ szklanki cukru
  • ¼ szklanki kwaśnej śmietany
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka spirytusu
  • ½ opakowania cukru waniliowego
  • smalec lub olej do smażenia
Wykonanie:
  1. Mąkę przesiać przez sito, dodać przeciśnięty przez praskę twarożek, cukier, śmietanę i resztę składników a następnie zagnieść ciasto. W razie potrzeby można dodać trochę mąki. Moje ciasto wyszło bardzo klejące ale nie dodawałam za dużo dodatkowej mąki.
  2. Ciasto podzielić na porcję, każdą rozwałkować na grubość około ½ - 1 cm podsypując ciasto mąką.
  3. W cieście wyciąć kółka np. za pomocą szklanki a w nich mniejsze kółka. Można do tego wykorzystać kieliszek.
  4. Smalec lub olej rozgrzać. Do gorącego tłuszczu wrzucać po kilka ciastek. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
  5. Wyłożyć do naczynia wyłożonego ręcznikiem papierowym.









2 komentarze:

  1. Ja takich pysznych rzeczy nie mogę robić, bo bym umiaru nie znała przy jedzeniu ich :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przy następnym spotkaniu oponki z tego przepisu obowiązkowe! No to jak, teraz u nas czy u państwa R? :) A oponki robi... Krzysiek :)

    OdpowiedzUsuń

Print