poniedziałek, 10 marca 2014

Pudding z kaszy manny


W styczniu 2013 roku podawałam przepis na kaszę mannę z karmelem zaczerpnięty z przepisów kuchni Kryszny. Dziś również przepis z tej kuchni, ale tym razem na pudding z kaszy manny. Deser ten jest słodki i pyszny. Polecam nie tylko miłośnikom kaszy.



Składniki:
  • 650 ml mleka
  • 250 g cukru
  • 10 nitek szafranu
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 50 g rodzynek
  • 50 g orzechów laskowych
  • 200 g masła
  • 225 g kaszy manny

Przygotowanie:
  1. Orzechy lekko podprażyć. Podczas prażenia od większości orzechów oddzieli się skórka, a aby ściągnąć ją z reszty orzechów wystarczy je potrzeć palcami gdy są jeszcze gorące. Następnie uprażone orzechy drobno posiekać i odstawić.
  2. Do mleka wsypać cukier, szafran i gałkę muszkatołową, gotować przez minutę. Dodać rodzynki, zmniejszyć ogień i gotować dalej.
  3. W garnku na średnim ogniu roztopić masło, wsypać kaszę mannę i prażyć przez 10 - 15 minut mieszając ją drewnianą łyżką.
  4. Gdy kasza będzie mieć kolor złotobrązowy, a masło zacznie się od niej oddzielać, zmniejszyć ogień i powoli jedną ręką wlewać do kaszy mleko z przyprawami, a drugą cały czas mieszać. UWAGA w czasie wlewania mleka, kasza może pryskać. Przez chwilę szybko mieszać, żeby nie powstały grudki.
  5. Dodać orzechy, przykryć i gotować przez 2 - 3 minuty, aż kasza wchłonie cały płyn.
  6. Pod koniec zamieszać kilka razy szybkim ruchem. Podawać na gorąco lub w temperaturze pokojowej.




1 komentarz:

  1. Jestem ciekawa jak to smakuje z tymi nitkami szafranu :)

    OdpowiedzUsuń

Print