Tym razem postanowiłam wypróbować przepis na faszerowane jajka, które zapieka się na maśle. Tak przyrządzone jajka nie tylko ciekawie wyglądają ale i są naprawdę smaczne. Jest to bardzo fajna alternatywa na wielkanocne śniadanie.
Składniki:
- 4 jajka
- 70 g szynki
- 150 g pieczarek
- 4 łyżki masła
- szczypiorek
- łyżka bułki tartej
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Jajka ugotować na twardo i wystudzić. Za pomocą bardzo ostrego noża przeciąć jajka w skorupkach na pół. Za pomocą łyżeczki ostrożnie wyciągnąć żółtka i białka ze skorupek. Jeśli białko nie chce odejść od skorupek, można zostawić jego cienką warstwę.
- Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry, posolić i usmażyć na łyżce masła. Usmażone pieczarki ostudzić i posiekać.
- Szczypiorek, szynkę i jajka wyciągnięte ze skorupek posiekać. W misce wymieszać pieczarki i 1 łyżkę masła z pozostałymi składnikami. Doprawić solą i pieprzem.
- Wcześniej przygotowane skorupki wypełnić farszem tak aby farsz odrobinę wystawał poza skorupki. Każde jajko posypać bułką tartą.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła. Na rozgrzany tłuszcz układać jajka farszem do dołu i smażyć na średnim ogniu aż jajka się zarumienią przez około 2 minuty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz