wtorek, 8 kwietnia 2014

Babka Piaskowa

Święta Wielkanocne nie mogą się obyć bez Baby. W zeszłym roku zachęcałam do upieczenia Dziada, w tym natomiast podaje przepis na pyszną babkę piaskową. Przepis prosty, a rezultat rewelacyjny. Babka piaskowa należy do ciast, które jak już się na nie skusi to nie można przestać je jeść. Naprawdę polecam wszystkim.


Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
  1. Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną pianę.
  2. Miękkie masło rozetrzeć z żółtkami za pomocą miksera, a następnie dodać cukier i ubić na gładką masę.
  3. Mąki przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Porcjami dodawać mąkę do wcześniej ubitej masy cały czas miksując.
  4. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką.
  5. Formę dokładnie wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy.
  6. Piec w temperaturze 170oC przez 50 minut. Przed wyciągnięciem ciasta z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe. jeśli patyczek będzie mokry piec jeszcze przez kilka minut.
  7. UWAGA babę należy studzić w formie, żeby nie opadła.






1 komentarz:

Print