poniedziałek, 4 maja 2015

Szybki pasztet bez pieczenia


Ostatnio naszła mnie ochota na pasztet, ale nie miałam czasu na gotowanie mięsa i pieczenie.Postanowiłam więc spróbować zrobić pasztet bez pieczenia, który można łatwo rozsmarować na pieczywie.
Pasztet mi smakował, choć muszę przyznać, że te pieczone pasztety z dodatkiem mięs są trochę lepsze. Ale jeszcze na pewno taki pasztet jeszcze zrobię i to nie raz.


Składniki:
  • 300 g wątróbki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka musztardy
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 liść laurowy
  • olej

Wykonanie:
  1. Wątróbkę oczyścić i umyć. Cebulę pokroić w kostkę.
  2. Cebulę razem z liściem laurowym zeszklić na oleju. Dodać wątróbkę i majeranek, smażyć aż wątróbka będzie usmażona. Wyciągnąć liść laurowy.
  3. Usmażoną wątróbkę z cebulą przełożyć do pojemnika blendera. Dodać musztardę, sól i pieprz a następnie wszystko zmiksować na gładką masę.
  4. Pasztet przełożyć do miski i zostawić by ostygł.




1 komentarz:

Print