Dzisiaj proponuję kruche babeczki z kremem budyniowym i truskawkami. Spody babeczek upiekłam z przepisu mojej babci więc wyszły rewelacyjnie.
Z podanego przepisu wyszło mi bardzo dużo babeczek - około 75 dużych i 55 małych, natomiast kremu zrobiłam na około 25 dużych i 30 małych babeczek.
kruche spody (około 75 dużych i 55 małych):
- 1 kg mąki
- ½ opakowania margaryny
- 1 opakowanie masła
- 1 łyżka smalcu
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 5 żółtek
- 300 g cukru pudru
- 1 małe opakowanie (180 g) śmietany 18%
nadzienie (na około 25 dużych i 30 małych babeczek):
- truskawki
- 1 budyń śmietankowy
- 500 ml mleka
- 1 opakowanie masła
- 6 - 8 łyżek cukru pudru
- ½ kieliszka spirytusu
Wykonanie:
kruche spody:
- Połączyć ze sobą wszystkie składniki na spody babeczek i szybko zagnieść gładkie ciasto.
- Odrywać po kawałku ciasta i wylepiać nim cienko foremki na babeczki.
- Foremki ustawić na blasze do pieczenia i piec przez około 13 - 15 minut w temperaturze 180oC.
- Żeby wyciągnąć babeczki z foremek wystarczy delikatnie uderzyć nimi o stolnicę.
- Babeczki ostudzić.
nadzienie:
- Budyń ugotować według instrukcji na opakowaniu a następnie go ostudzić.
- Masło przełożyć do miski i zmiksować, a następnie dodawać po trochy ostudzony budyń. Dalej ubijając dodać cukier puder.
- Na koniec powoli wlewać spirytus, krem dokładnie zmiksować.
- Truskawki umyć i usunąć z nich szypułki. Truskawki można podzielić na mniejsze części.
babeczki:
Do spodów nakładać za pomocą szprycy lub łyżeczki krem, a następnie obrane truskawki.
babeczki cudne ale co znaczy (ile) mala smietanka?? wsz. skladniki podane jak nalezy oprocz smietaki, dziekuje z gory
OdpowiedzUsuńto mały kubek 180g. zaraz zmienię w przepisie.
UsuńOoo! I tak powinno byc napisane w skladze prod.dziekuje b.babeczki extra, jutro zrobie
UsuńŚwietne te babeczki :)
OdpowiedzUsuńCzy można czymś zastąpić spirytus?
OdpowiedzUsuńWódką albo nie dodawać wcale żadnego alkoholu. Spirytus podkręca smak ale przede wszystkim krem dłużej wytrzymuje i nie psuje się tak szybko
Usuń