poniedziałek, 8 czerwca 2015

Kruche babeczki z truskawkami



Dzisiaj proponuję kruche babeczki z kremem budyniowym i truskawkami. Spody babeczek upiekłam z przepisu mojej babci więc wyszły rewelacyjnie.
Z podanego przepisu wyszło mi bardzo dużo babeczek - około 75 dużych i 55 małych, natomiast kremu zrobiłam na około 25 dużych i 30 małych babeczek.
Składniki:
kruche spody (około 75 dużych i 55 małych):
  • 1 kg mąki
  • ½ opakowania margaryny
  • 1 opakowanie masła
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • 300 g cukru pudru
  • 1 małe opakowanie (180 g) śmietany 18%


nadzienie (na około 25 dużych i 30 małych babeczek):
  • truskawki
  • 1 budyń śmietankowy
  • 500 ml mleka
  • 1 opakowanie masła
  • 6 - 8 łyżek cukru pudru
  • ½ kieliszka spirytusu


Wykonanie:
kruche spody:
  1. Połączyć ze sobą wszystkie składniki na spody babeczek i szybko zagnieść gładkie ciasto.
  2. Odrywać po kawałku ciasta i wylepiać nim cienko foremki na babeczki.
  3. Foremki ustawić na blasze do pieczenia i piec przez około 13 - 15 minut w temperaturze 180oC.
  4. Żeby wyciągnąć babeczki z foremek wystarczy delikatnie uderzyć nimi o stolnicę.
  5. Babeczki ostudzić.

nadzienie:
  1. Budyń ugotować według instrukcji na opakowaniu a następnie go ostudzić.
  2. Masło przełożyć do miski i zmiksować, a następnie dodawać po trochy ostudzony budyń. Dalej ubijając dodać cukier puder.
  3. Na koniec powoli wlewać spirytus, krem dokładnie zmiksować.
  4. Truskawki umyć i usunąć z nich szypułki. Truskawki można podzielić na mniejsze części.

babeczki:
Do spodów nakładać za pomocą szprycy lub łyżeczki krem, a następnie obrane truskawki.







6 komentarzy:

  1. babeczki cudne ale co znaczy (ile) mala smietanka?? wsz. skladniki podane jak nalezy oprocz smietaki, dziekuje z gory

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to mały kubek 180g. zaraz zmienię w przepisie.

      Usuń
    2. Ooo! I tak powinno byc napisane w skladze prod.dziekuje b.babeczki extra, jutro zrobie

      Usuń
  2. Czy można czymś zastąpić spirytus?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wódką albo nie dodawać wcale żadnego alkoholu. Spirytus podkręca smak ale przede wszystkim krem dłużej wytrzymuje i nie psuje się tak szybko

      Usuń

Print