poniedziałek, 8 czerwca 2015

Kruche babeczki z truskawkami



Dzisiaj proponuję kruche babeczki z kremem budyniowym i truskawkami. Spody babeczek upiekłam z przepisu mojej babci więc wyszły rewelacyjnie.
Z podanego przepisu wyszło mi bardzo dużo babeczek - około 75 dużych i 55 małych, natomiast kremu zrobiłam na około 25 dużych i 30 małych babeczek.
Składniki:
kruche spody (około 75 dużych i 55 małych):
  • 1 kg mąki
  • ½ opakowania margaryny
  • 1 opakowanie masła
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • 300 g cukru pudru
  • 1 małe opakowanie (180 g) śmietany 18%


nadzienie (na około 25 dużych i 30 małych babeczek):
  • truskawki
  • 1 budyń śmietankowy
  • 500 ml mleka
  • 1 opakowanie masła
  • 6 - 8 łyżek cukru pudru
  • ½ kieliszka spirytusu


Wykonanie:
kruche spody:
  1. Połączyć ze sobą wszystkie składniki na spody babeczek i szybko zagnieść gładkie ciasto.
  2. Odrywać po kawałku ciasta i wylepiać nim cienko foremki na babeczki.
  3. Foremki ustawić na blasze do pieczenia i piec przez około 13 - 15 minut w temperaturze 180oC.
  4. Żeby wyciągnąć babeczki z foremek wystarczy delikatnie uderzyć nimi o stolnicę.
  5. Babeczki ostudzić.

nadzienie:
  1. Budyń ugotować według instrukcji na opakowaniu a następnie go ostudzić.
  2. Masło przełożyć do miski i zmiksować, a następnie dodawać po trochy ostudzony budyń. Dalej ubijając dodać cukier puder.
  3. Na koniec powoli wlewać spirytus, krem dokładnie zmiksować.
  4. Truskawki umyć i usunąć z nich szypułki. Truskawki można podzielić na mniejsze części.

babeczki:
Do spodów nakładać za pomocą szprycy lub łyżeczki krem, a następnie obrane truskawki.







5 komentarzy:

  1. babeczki cudne ale co znaczy (ile) mala smietanka?? wsz. skladniki podane jak nalezy oprocz smietaki, dziekuje z gory

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to mały kubek 180g. zaraz zmienię w przepisie.

      Usuń
  2. Czy można czymś zastąpić spirytus?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wódką albo nie dodawać wcale żadnego alkoholu. Spirytus podkręca smak ale przede wszystkim krem dłużej wytrzymuje i nie psuje się tak szybko

      Usuń

Print