środa, 10 czerwca 2015

Syrop z mniszka pospolitego (mniszka lekarskiego, mlecza)



Syrop z mniszka lekarskiego jest stosowany przede wszystkim w celu łagodzenia kaszlu. Syrop ten również przyśpiesza gojenie się ran, oczyszcza organizm z toksyn i wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe. Więcej informacji na o leczniczym działaniu syropu można znaleźć TUTAJ.
Kwiaty mniszka powinno się zbierać do końca maja, najlepiej do południa oraz w słoneczne dni.
Syrop ten jest bardzo słodki, drapie w gardło a jego smak przypomina miód.


Składniki:
  • 1000 kwiatów mniszka pospolitego - bez łodyżek
  • 2 pomarańcze
  • 5 cytryn
  • 2 kg cukru
  • 2,5 l wody

Wykonanie:
  1. 2 pomarańcze i 2 cytryny pokroić w plastry.
  2. Kwiaty włożyć do dużego garnka, dodać pomarańcze i cytryny, zalać wodą i gotować przez około 50 minut na małym ogniu.
  3. Ugotowany wywar zostawić na noc. Na drugi dzień kwiaty odcedzić i odcisnąć przez gazę lub tetrową pieluchę. Do odcedzonego wywaru dodać sok z reszty cytryn i cukier.
  4. Gotować przez 2 - 3 godziny, aż syrop zgęstnieje.
  5. Syrop przelać do suchych słoików lub butelek. Syrop można pasteryzować.






1 komentarz:

Print