czwartek, 6 sierpnia 2015

Konfitura/galaretka z chrzanu


Słodka a zarazem pikantna galaretka. Dzięki kurkumie ma ładny, żółty kolor. Świetnie nadaje się jako dodatek do wędlin i mięs. Tak samo dobrze pasuje do jajek.



Składniki:
  • 250 g korzenia chrzanu
  • 125 ml octu owocowego
  • 250 g cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • cukier żelujący - porcja na 500 g owoców


Wykonanie:
  1. Chrzan obrać a następnie pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować z octem.
  2. Dodać kurkumę, sól i cukier, wymieszać i odstawić na 15 minut.
  3. Całość podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki dodać cukier żelujący i gotować według instrukcji na opakowaniu.
  4. Chrzan przełożyć do słoików i pasteryzować.
  5. Przechowywać w lodówce lub w chłodnym miejscu.




1 komentarz:

  1. Miksujesz chrzan z octem w blenderze zamiast ucierać? Brzmi genialnie :) odpada cały proces żmudnego ucierania i płakania! Muszę wypróbować na te święta.

    OdpowiedzUsuń

Print