poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Tort traktor


Mój syn na trzecie urodziny zażyczył sobie tort traktor. Zrobiłam więc tort w kształcie traktora z tradycyjnego biszkoptu i masy maślanej, który stał na niskim torcie czekoladowym z masą chałwową i wiśniami.
Niestety gdy robiłam traktor temperatura otoczenia dochodziła do 35 stopni, dlatego czekolada plastyczna się rozpływała zanim zdążyłam coś ulepić, a i masa cukrowa niezbyt chętnie współpracowała.
Aby wykroić kształt traktora, narysowałam sobie szablon - rzut mojego traktorka z boku i z góry.
Do zrobienia traktorka wystarczy biszkopt z 4 jajek. Ja zrobiłam z 6 dzięki czemu miałam zapas gdybym coś źle wycięła - tym razem jeszcze raz wycinałam koła.



Składniki na traktor:
- biszkopt:
  • 160 g mąki pszennej (1 ¼ szklanki)
  • 60 g mąki ziemniaczanej (¼ szklanki)
  • 6 jajek
  • 200 g cukru pudru (1 ½ szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 ½ łyżeczki octu
- krem:
  • zasmażka:
     - 1 łyżka masła
     - 1 łyżka mąki
     - ¼ szklanki gorącego mleka
  • 100 g masła
  • 1 ½ szklanki cukru pudru
  • sok z cytryny
- do nasączenia:
  • mocna herbata
  • sok z cytryny
  • 9 g żelatyny
  • 45 ml wody
  • 75 g glukozy
  • 27 g masła
  • 650 g cukru pudru
  • barwnik spożywczy
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka miodu

Składniki na podstawę tortu:
- biszkopt:
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¼  szklanki ziemniaczanej
  • ½ szklanki kakao
  • 6 jajek
  • 200 g cukru pudru (1 ½ szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 ½ łyżeczki octu
- krem:
  • 400 ml śmietany 30%
  • 100 g chałwy
  • 60 ml mocnej kawy
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki wody
  • wiśnie w zalewie
  • słoik dżemu wiśniowego (250g - 280g)
- do nasączenia:
  • mocna kawa
  • 1 kieliszek wódki


Wykonanie:
Tort traktor:
  1. Upiec biszkopt:
    • Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 170oC, dno formę do pieczenia wysmarować masłem.
    • Białka oddzielić od żółtek, obie mąki przesiać przez sito. Do żółtek dodać ocet i proszek do pieczenia, rozetrzeć i zostawić aż żółtka zbieleją.
    • Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać cukier puder po 1 łyżce.
    • Do białek po trochu dodawać żółtka i bardzo powoli i delikatnie wmieszać je do piany z białek używając łyżki lub plastikowej szpatułki.
    • Do jajek dodać powoli przesianą mąkę delikatnie i powoli mieszając. Jajka powinny być jak najbardziej napowietrzone.
    • Ciasto przełożyć do formy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170oC przez 50 - 55 minut, do suchego patyczka.
    • Od razu po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika, upuścić na podłogę z wysokości 50 cm i wstawić z powrotem do nagrzanego piekarnika z uchylonymi drzwiczkami. Upuszczenie biszkoptu sprawia, że nadmiar pary wodnej znajdującej się w cieście gwałtownie zostanie odprowadzony a biszkopt nie opadnie.
    • Ciasto studzić w piekarniku.
  2. Przygotować zasmażkę: Masło rozpuścić w garnku o grubym dnie, dodać mąkę i smażyć przez chwilę. Dolać mleko i energicznie mieszać dalej podgrzewając do momentu, aż znikną grudki a sos zgęstnieje. Zasmażkę ostudzić.
  3. Masło rozetrzeć z cukrem. Dalej ubijając dodawać po 1 łyżce zasmażki. Do masy dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać.
  4. Przygotować herbatę do nasączenia ciasta: Zaparzyć mocną herbatę (ok. ½ szklanki), dodać sok z cytryny i wszystko wymieszać.
  5. Przygotować czekoladę plastyczną:
    • Czekoladę połamać na kostki i włożyć do metalowej lub żaroodpornej miski.
    • Do garnka na którym umieścimy miskę nalać wodę, tak żeby woda nie dotykała dna miski. Wodę zagotować, zmniejszyć ogień na minimum i położyć miskę na garnku. Czekoladę rozpuścić.
    • Do rozpuszczonej czekolady dodać miód i energicznie wymieszać.
    • Czekoladę rozsmarować na papierze śniadaniowym lub papierze do drukarki ułożonym na ręczniku papierowym. Czekoladę odłożyć na kilka godzin aż zastygnie.
    • Czekoladę ściągnąć z papieru i zagnieść.
  6. Przygotowanie tortu:
    • Z kartonu wyciąć podstawę, na której umieścimy traktor i obwinąć ją folią spożywczą.
    • Z biszkoptu wyciąć koła: 2 o średnicy ok. 4,5 cm i grubości ok. 1 cm, o raz 2 o średnicy ok. 6,5 cm i grubości ok.2 cm.
    • Wycinać z ciasta podstawę oraz kolejne warstwy traktora. Poszczególne kawałki ciasta przekładać masą maślaną. Ciasto ustawić na wcześniej przygotowanym kartoniku.
    • Z przygotowanego ciasta wyciąć kształt traktora, a następnie wyciąć ciasto z miejsca gdzie będą duże koła. Do formowania traktora użyłam wcześniej wydrukowany szablon.
    • Przygotować kawałki ciasta na których postawimy traktor. można obłożyć go masą cukrową.
  7. Przygotować masę cukrową:
    • Cukier puder przesiać przez sito. Żelatynę wsypać do garnka o grubym dnie, zalać wodą i odstawić na 10 minut żeby nasiąkła.
    • Do żelatyny dodać masło i glukozę, podgrzewać do czasu aż wszystkie składniki się rozpuszczą. UWAGA masy nie można zagotować.
    • Masę dodać do ⅔ przesianego cukru, wymieszać. Ponieważ masa jest bardzo gorąca można to zrobić mikserem lub jak ja trzepaczką.
    • Gdy cukier trochę ostygnie przełożyć masę na deskę i wyrabiać ręcznie stopniowo dosypując cukier.
    • Do ok. ⅔ masy dodać barwnik spożywczy i dokładnie wyrobić masę aż będzie mieć jednolity kolor.
  8. Dekoracja tortu:
    • Część białej masy cukrowej rozwałkować, wyciąć koła o większej średnicy niż koła z ciasta i delikatnie naciągając masę obłożyć koła traktora.
    • Kolorową masę rozwałkować i obłożyć traktor delikatnie naciągając masę.
    • Z białej masy wycinać okna, światła i inne elementy dekoracji i przyklejać je do traktora. Aby przykleić kawałki masy cukrowej wystarczy zwilżyć je wodą.
    • Czekoladę plastyczną rozwałkować, wyciąć paski i obkleić nią koła. Następnie zrobić z czekolady zderzaki i inne dowolne elementy dekoracyjne.
    • Komin zrobiłam obklejając czekoladą plastyczną odpowiednio skrócony patyczek do szaszłyków.
    • Traktor ustawić na wcześniej przygotowanych kawałkach ciasta. Do traktora przymocować koła (jeśli nie chcą się trzymać można użyć wykałaczki) i komin.
Podstawa tortu:

  1. Upiec biszkopt:
    • Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 170oC, dno formę do pieczenia wysmarować masłem.
    • Białka oddzielić od żółtek, obie mąki i kakao przesiać przez sito. Do żółtek dodać ocet i proszek do pieczenia, rozetrzeć i zostawić aż żółtka zbieleją.
    • Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać cukier puder po 1 łyżce.
    • Do białek po trochu dodawać żółtka i bardzo powoli i delikatnie wmieszać je do piany z białek używając łyżki lub plastikowej szpatułki.
    • Do jajek dodać powoli przesianą mąkę delikatnie i powoli mieszając. Jajka powinny być jak najbardziej napowietrzone.
    • Ciasto przełożyć do formy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170oC przez 50 - 55 minut, do suchego patyczka.
    • Od razu po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika, upuścić na podłogę z wysokości 50 cm i wstawić z powrotem do nagrzanego piekarnika z uchylonymi drzwiczkami. Upuszczenie biszkoptu sprawia, że nadmiar pary wodnej znajdującej się w cieście gwałtownie zostanie odprowadzony a biszkopt nie opadnie.
    • Ciasto studzić w piekarniku.
  2. Przygotować krem:
    • Kawę zaparzyć, chałwę drobno pokruszyć, żelatynę zalać wodą i odstawić na 10 minut. Namoczoną żelatynę rozpuścić w kawie. Kawę z żelatyną można podgrzać ale nie można zagotować. Kawę z żelatyną ostudzić.
    • Śmietanę ubić na sztywno, dodać pokruszoną chałwę i zmiksować.
    • Nie przerywając miksować śmietanę (na małych obrotach miksera) powoli dodawać kawę z żelatyną.
  3. Wiśnie odsączyć z zalewy, biszkopt przekroić na 2 części. Jeśli bardzo wyrósł można ściąć wierzch.
  4. Pierwszy biszkopt nasączyć kawą, posmarować dżemem wiśniowym, następnie ułożyć krem oraz odsączone wiśnie. Biszkopt z kremem wstawić na 15 minut do lodówki.
  5. Na krem nałożyć kolejny biszkopt, i jak poprzednio nasączyć kawą. Do reszty kremu można dodać barwnik spożywczy, wymieszać i posmarować masą tort.
  6. Tort wstawić do lodówki na noc.
  7. Na drugi dzień można na podstawie ustawić traktor.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print