piątek, 21 sierpnia 2015

Ogórki marynowane z chilli


Ostre ogórki marynowane w zalewie z chilli. Zamiast suszonego chilli można użyć świeżych papryczek. Ogórki idealnie pasują do piwa i pikantnych sałatek.



Składniki:
  • 3 kg ogórków
  • 1 główka czosnku
  • 4 łyżki soli
  • cebula
  • liście laurowe po 1 na każdy słoik
  • po 2 ziarna ziela angielskiego na słoik
  • 1 łyżka gorczycy
  • zalewa (może się okazać że potrzeba więcej zalewy, ja zużyłam zalewę z 2 szklanek octu):
  • 1 szklanka octu 10%
  • 2 szklanki wody
  • 14 łyżek oleju
  • 4 łyżki cukru
  • 6 łyżeczek chilli


Wykonanie:
  1. Ogórki umyć, zostawić całe lub pokroić w grube plastry. Następnie posypać solą, wymieszać i odstawić na 1,5 - 2 godziny.
  2. Przygotować zalewę. Wszystkie składniki wymieszać, zagotować a następnie zalewę ostudzić.
  3. Ogórki odcedzić, przełożyć do słoików, dodać po kilka ząbków czosnku pokrojonego w plastry, 1 - 2 plastry cebuli, 1 liściu laurowym, 2 ziela angielskie, kilka ziaren gorczycy, zalać zalewą i zakręcić słoiki.
  4. Słoiki pasteryzować gotując je w wodzie przez 5 - 10 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print