czwartek, 21 kwietnia 2016

Fasola z suszonymi pomidorami


Fasola w kolejnej odsłonie. Według mnie w jednej ze smaczniejszych. Danie to jest sycące i pyszne.

Składniki:
  • 1 szklanka fasoli
  • 1 duża cebula
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • słodka mielona papryka
  • cząber
  • estragon
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
  1. Fasole zalać dużą ilością wody i zostawić na noc by namokła. Następnego dnia fasolę odcedzić, zalać niewielką ilością wody, dodać łyżeczkę cukru, liść laurowy, ziele angielskie i ugotować do miękkości. Fasolę odcedzić.
  2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plastry, czosnek przecisnąć przez praskę.
  3. Cebulę zeszklić na oleju, dodać czosnek i przyprawy, chwilę smażyć. Następnie dodać warzywa i suszone pomidory, smażyć przez 5 minut.
  4. Dodać pomidory w puszce i fasolę, doprowadzić do wrzenia i gotować aż warzywa zmiękną.


2 komentarze:

  1. bardzo fajnie, nie pomyślałabym żeby dodać czomber i estragon do fasolki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdzieś przypadkiem się na to natknęłam i się zakochałam w połączeniu cząber, estragon i fasolka :) polecam wypróbować. Ilości oczywiście według uznania, ja daje dużo przypraw ale najlepiej zacząć od niedużej ilości i po prostu próbować w czasie gotowania. Pozdrawiam :)

      Usuń

Print