poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Zupa krem z pomidorów z ciecierzycą


Przepis na tą zupę usłyszałam w Dzień Dobry TVN. Ponieważ bardzo lubię ciecierzycę, postanowiłam zrobić ten krem. Zupa świetna, sycąca i do tego ładnie wygląda.

Składniki:
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 l bulionu
  • 1 szklanka surowej ciecierzycy
  • 1 pęczek bazylii
  • szczypta cynamonu
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta kurkumy
  • sól
  • pieprz
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie

Wykonanie:
  1. Ciecierzycę zalać dużą ilością wody i odstawić na noc. Na drugi dzień ciecierzycę odsączyć, zalać niewielką ilością wody, dodać liść laurowy i 2 ziarna ziela angielskiego, i ugotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać sól.
  2. Bulion zagotować, dodać pomidory, cynamon, drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek, i kurkumę. Całość zagotować a następnie zmiksować blenderem na krem, doprawić solą i pieprzem i dodać ciecierzycę.
  3. Zupę podawać posypana posiekaną bazylią.



1 komentarz:

  1. pomidorową chyba każdy lubi a krem z pomidorów uwielbiam

    -------------------------------------------

    http://bit.ly/2eq3TuE

    OdpowiedzUsuń

Print