czwartek, 12 maja 2016

Ciasto pomarańczowe z kolendrą i lukrem


Z wszystkich pomarańczowych ciast z miesięcznika Good Food, to ciasto chyba najbardziej mi smakuje. Kolendra świetnie podkreśla smak pomarańczy. Polecam pyszne.

forma: tortownica o średnicy ok. 21 cm.

Składniki:
  • 1 duża pomarańcza
  • 175 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki całych nasion kolendry
  • 50 g polenty
  • 175 g miękkiego masła
  • 150 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • lukier:
  • 1 pomarańcza
  • 50 g cukru
  • 100 g cukru pudru
Wykonanie:

  1. Przygotować pomarańczę - można to zrobić dzień wcześniej:
    • Pomarańczę przełożyć do rondla, zalać ją całą wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować przez godzinę.
    • Pomarańczę odcedzić, ostudzić i przekroić na ćwiartki. Z pomarańczy wyciągnąć miąższ .
  2. Do rondelka włożyć 75 g cukru, 100 ml wody i cząstki pomarańczy. Podgrzewać na małym ogniu aż cukier się rozpuści a następnie zwiększyć ogień i gotować 10 minut. Gdy syrop trochę ostygnie zmiksować go blenderem na miazgę.
  3. Kolendrę zmielić lub rozgnieść w moździerzu, dodać razem z polentą do ciepłej pomarańczy, wymieszać a następnie ostudzić.
  4. Tortownicę wysmarować masłem a jej dno wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Do miski przełożyć masło, mąkę, proszek do pieczenia i jajka. Dodać miazgę pomarańczową i wszystko zmiksować blenderem. Ciasto przełożyć do tortownicy.
  6. Piec w temperaturze 180oC przez 40 - 50 minut do tzw. suchego patyczka, ciasto powinno odstawać od brzegów formy. Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawić w foremce do wystygnięcia.
  7. Przygotować lukier:
    • Pomarańczę dokładnie umyć. Obieraczką do warzyw ściąć skórkę z pomarańczy a następnie uzyskane plastry pokroić w cienkie paseczki.
    • 50 g cukru przesypać do rondelka, dodać 100 ml wody i podgrzewać aż cukier się rozpuści. Dodać skórkę pomarańczową, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 20 minut aż skórka zmięknie.
    • Skórkę odcedzić i ułożyć na ręczniku papierowym do wystygnięcia.
    • Gdy ciasto ostygnie przesypać cukier do miski lub szklanki i stopniowo dodawać sok z pomarańczy dokładnie mieszając. Gdy konsystencja lukru jest odpowiednia polać nim ciasto a wierzch posypać skórką pomarańczową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print