wtorek, 24 maja 2016

Kotlety mielone


Kotlety mielone to klasyczne danie. Jest tyle przepisów na te kotlety, co osób które je przygotowują. Ja podaję przepis, który mi najbardziej odpowiada.


Składniki:
  • 500 g mięsa wołowego i wieprzowego
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • liście kolendry
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • bułka tarta

Wykonanie:
  1. Bułkę zalać zimną wodą i moczyć aż zmięknie. Następnie odcisnąć nadmiar wody.
  2. Cebulę zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub drobno pokroić i usmażyć ze zmiażdżonym czosnkiem na odrobinie oleju.
  3. Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa, następnie zmielić odciśniętą bułkę.
  4. Do mięsa z bułką dodać usmażoną cebulę, jajko, doprawić liśćmi kolendry, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać.
  5. Z mięsa formować niewielkie kotlety, obtoczyć je bułką tartą i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju aż zbrązowieją.





1 komentarz:

  1. dopiero pora śniadaniowa, a ja już zjadłabym takie kotleciki! :)

    OdpowiedzUsuń

Print