środa, 1 czerwca 2016

Precle


Pół kruche pół drożdżowe precle z makiem, sezamem lub dowolnym dodatkiem. Ciasto jest proste do zrobienia, natomiast najwięcej czasu zajmuje rolowanie i formowanie precelków. Są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno.



Składniki:
  • 30 g drożdży
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczka soli
  • 120 g masła
  • 2 żółtka
  • białko do posmarowania precli
  • mak, sezam


Wykonanie:
  1. Drożdże rozetrzeć z śmietaną.
  2. Wymieszać ze sobą mąkę, cukier i sól. Dodać masło i rozetrzeć je palcami z mąką.
  3. Następnie dodać śmietaną z drożdżami i żółtka i wyrobić ciasto. Ciasto powinno być elastyczne, jeśli jest zbyt kruche dodać odrobinę śmietany.
  4. Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
  5. Odrywać od ciasta małe porcje, uformować długie cienkie wałki z których zrobić precle. Ciastka posmarować białkiem i posypać makiem lub sezamem.
  6. Piec w temperaturze 180oC przez 13 - 15 minut do momentu aż ciastka się zarumienią.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print