Żeby zrobić klasyczne zapiekanki nie potrzeba wiele umiejętności. Robi się je bardzo prosto a są pyszne. Warto samemu zrobić zapiekanki ponieważ są o wiele lepsze niż jakiekolwiek kupne zapiekanki.
Składniki:
- 1 - 2 bagietki
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- ser żółty do posypania (czym więcej tym lepiej)
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- oregano
- olej
Wykonanie:
- Pieczarki obrać i pokroić w plastry, cebulę pokroić w drobną kostkę.
- Cebulę zeszklić na oleju, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem i smażyć aż cały płyn z pieczarek odparuje. Pieczarki ostudzić.
- Ser żółty zetrzeć na tarce, bagietki pokroić na mniejsze kawałki i przekroić wzdłuż na pół.
- Na bagietki ułożyć pieczarki a następnie starty ser. Zapiekanki posypać papryką i oregano a następnie ułożyć na blasze do pieczenia.
- Piec w temperaturze 180oC przez około 5 - 7 minut, do momentu aż ser się roztopi a bułka będzie chrupka.
Robiłam ostatnio zapiekanki takie domowe :)
OdpowiedzUsuńWiadomo, domowe=najlepsze. Te kupne, nijak się nie umywają do domowych.Ja przed nałożeniem nadzienia, podpiekam troszkę bułki, wtedy są jeszcze bardziej chrupiące.
OdpowiedzUsuńfajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)
OdpowiedzUsuń