wtorek, 21 czerwca 2016

Zapiekanki klasyczne


Żeby zrobić klasyczne zapiekanki nie potrzeba wiele umiejętności. Robi się je bardzo prosto a są pyszne. Warto samemu zrobić zapiekanki ponieważ są o wiele lepsze niż jakiekolwiek kupne zapiekanki.

Składniki:
  • 1 - 2 bagietki
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • ser żółty do posypania (czym więcej tym lepiej)
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • oregano
  • olej

Wykonanie:
  1. Pieczarki obrać i pokroić w plastry, cebulę pokroić w drobną kostkę.
  2. Cebulę zeszklić na oleju, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem i smażyć aż cały płyn z pieczarek odparuje. Pieczarki ostudzić.
  3. Ser żółty zetrzeć na tarce, bagietki pokroić na mniejsze kawałki i przekroić wzdłuż na pół.
  4. Na bagietki ułożyć pieczarki a następnie starty ser. Zapiekanki posypać papryką i oregano a następnie ułożyć na blasze do pieczenia.
  5. Piec w temperaturze 180oC przez około 5 - 7 minut, do momentu aż ser się roztopi a bułka będzie chrupka.



2 komentarze:

  1. Robiłam ostatnio zapiekanki takie domowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiadomo, domowe=najlepsze. Te kupne, nijak się nie umywają do domowych.Ja przed nałożeniem nadzienia, podpiekam troszkę bułki, wtedy są jeszcze bardziej chrupiące.

    OdpowiedzUsuń

Print