Ciekawa i smaczna tarta z porem i kozim serem na kruchym spodzie. Ważne żeby ciasto i farsz było dobrze doprawione.
forma: forma 15 x 26 cm.
Składniki:
ciasto:
- 300g mąki
 - 90g smalcu
 - 90g masła
 - 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
 - 4 łyżki zimnej wody
 - sól, pieprz
 
nadzienie:
- 500 g pora
 - 25 g masła
 - 300 ml mleka
 - 4 gałązki tymianku
 - 4 jajka
 - ¼ gałki muszkatołowej i dodatkowo gałka do posypania tarty
 - 125 g miękkiego sera koziego
 - 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych
 
- Wykonanie:
Ciasto: - Mąkę przesiać przez sito, dodać smalec, masło, sól oraz wodę i zagnieść ciasto.
Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na min. 30 minut. - Formę wyłożyć ciastem, tak żeby trochę wystawało, nakłuć dno widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180oC na ok. 15 minut.
 - nadzienie:
 - Połowę sera koziego posiekać, resztę pokroić w plastry.
 - Pory umyć i pokroić w cienkie plastry a następnie usmażyć na maśle na dużej patelni. Do pora dodać większość listków tymianku, smażyć aż por będzie miękki.
 - Por przełożyć do dużej miski, dodać mleko, ¼ gałki muszkatołowej, jajka i przyprawy. Ubijać do momentu aż wszystkie składniki się połączą.
 - Dodać posiekany ser kozi i jeszcze chwilę ubijać.
 - Nadzienie przełożyć na podpieczone ciasto, na wierzchu ułożyć ser kozi, posypać resztą tymianku i odrobiną gałki.
 - Piec w temperaturze 180oC przez 30 - 40 minut do momentu aż farsz się zetnie.
 - Odciąć nadmiar ciasta, podawać ciepłe.
 

Wygląda bardzo smacznie i apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńcieszę sie ze tutaj wpadłem jest wiele fajnych pomysłów!
OdpowiedzUsuń