Ciekawa i smaczna tarta z porem i kozim serem na kruchym spodzie. Ważne żeby ciasto i farsz było dobrze doprawione.
forma: forma 15 x 26 cm.
Składniki:
ciasto:
- 300g mąki
- 90g smalcu
- 90g masła
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki zimnej wody
- sól, pieprz
nadzienie:
- 500 g pora
- 25 g masła
- 300 ml mleka
- 4 gałązki tymianku
- 4 jajka
- ¼ gałki muszkatołowej i dodatkowo gałka do posypania tarty
- 125 g miękkiego sera koziego
- 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych
- Wykonanie:
Ciasto: - Mąkę przesiać przez sito, dodać smalec, masło, sól oraz wodę i zagnieść ciasto.
Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na min. 30 minut. - Formę wyłożyć ciastem, tak żeby trochę wystawało, nakłuć dno widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180oC na ok. 15 minut.
- nadzienie:
- Połowę sera koziego posiekać, resztę pokroić w plastry.
- Pory umyć i pokroić w cienkie plastry a następnie usmażyć na maśle na dużej patelni. Do pora dodać większość listków tymianku, smażyć aż por będzie miękki.
- Por przełożyć do dużej miski, dodać mleko, ¼ gałki muszkatołowej, jajka i przyprawy. Ubijać do momentu aż wszystkie składniki się połączą.
- Dodać posiekany ser kozi i jeszcze chwilę ubijać.
- Nadzienie przełożyć na podpieczone ciasto, na wierzchu ułożyć ser kozi, posypać resztą tymianku i odrobiną gałki.
- Piec w temperaturze 180oC przez 30 - 40 minut do momentu aż farsz się zetnie.
- Odciąć nadmiar ciasta, podawać ciepłe.
Wygląda bardzo smacznie i apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńcieszę sie ze tutaj wpadłem jest wiele fajnych pomysłów!
OdpowiedzUsuń