poniedziałek, 11 lipca 2016

Brookliński Blackout


Ciasto to jest bardzo czekoladowe, a do tego pokryte grubą warstwą okruszków. Od razu jest pyszne, ale najlepsze jest dopiero po 2 dniach. Polecam, u mnie trafia do czołówki moich ulubionych ciast.

forma: 2 tortownice o średnicy ok. 20 cm.


Składniki:
ciasto:
  • 140 g masła
  • 100 ml oleju
  • 140 g maślanki
  • 100 ml mocnej kawy
  • 2 duże jajka
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 250 g cukru muscovado
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g kakao
  • ¼ łyżeczki soli
krem:
  • 250 g drobnego cukru trzcinowego
  • 500 ml pełnotłustego mleka
  • 140 g gorzkiej czekolady połamanej na kawałki
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki mielonej kawy
  • olejek waniliowy
  • szczypta soli

Wykonanie:

  1. Krem:
    • Wszystkie składniki oprócz olejka waniliowego przełożyć do garnka i zagotować. Zmniejszyć ogień i podgrzewać cały czas mieszając (przez 5 - 7 minut) aż czekolada się stopi a krem będzie gładki. Dodać olejek i szczyptę soli, wymieszać.
    • Krem przełożyć do płaskiego naczynia, przykryć folią spożywczą, poczekać aż wystygnie a następnie wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny by stężał.
  2. Ciasto:
    • W rondlu stopić masło, zestawić z gazu i dodawać kolejno cały czas ubijając olej, maślankę, kawę i jajka.
    • W misce wymieszać suche składniki i rozgnieść palcami grudki cukru. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać na gładką masę.
    • Tortownice wysmarować tłuszczem a na dno wyłożyć papier do pieczenia. Do każdej z tortownic przelać po połowie ciasta, piec w temperaturze 180oC przez 25 - 30 minut do suchego patyczka.Ciasto zostawić w formie na 10 minut a następnie ciasto wyciągnąć i zostawić do ostygnięcia.
  3. Zdjąć z ciasta papier, ściąć wierzch by wyrównać ciasto a następnie każdy krążek przekroić na pół. Najmniej udany krążek z resztą ścinków zmiksować na okruszki.
  4. pierwszy krążek ciasta posmarować ¼ kremu, ułożyć na nim następny krążek i znowu posmarować ¼ kremu. Na wierzch położyć trzeci krążek i wyłożyć na niego resztę kremu. Krem równo rozsmarować na bokach i wierzchu ciasta. Ciasto wstawić do lodówki na 15 minut.
  5. Trzymając ciasto nad miską z okruszkami, posypać go nimi całego, lekko dociskając okruszki do ciasta.
  6. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, podawać prosto z lodówki.



2 komentarze:

  1. Niestety, ale moja domowa tortownica zakończyła już swój żywot po przeprowadzce. Jakoś ociągałam się z kupieniem nowej, ale patrzę tak na to ciasto i takiego smaka mi zrobiłaś, że chyba jednak kupię nową szybciej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)

    OdpowiedzUsuń

Print