Ciasto to jest bardzo czekoladowe, a do tego pokryte grubą warstwą okruszków. Od razu jest pyszne, ale najlepsze jest dopiero po 2 dniach. Polecam, u mnie trafia do czołówki moich ulubionych ciast.
forma: 2 tortownice o średnicy ok. 20 cm.
Składniki:
ciasto:
- 140 g masła
- 100 ml oleju
- 140 g maślanki
- 100 ml mocnej kawy
- 2 duże jajka
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 250 g cukru muscovado
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g kakao
- ¼ łyżeczki soli
- 250 g drobnego cukru trzcinowego
- 500 ml pełnotłustego mleka
- 140 g gorzkiej czekolady połamanej na kawałki
- 50 g mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki mielonej kawy
- olejek waniliowy
- szczypta soli
Wykonanie:
- Krem:
- Wszystkie składniki oprócz olejka waniliowego przełożyć do garnka i zagotować. Zmniejszyć ogień i podgrzewać cały czas mieszając (przez 5 - 7 minut) aż czekolada się stopi a krem będzie gładki. Dodać olejek i szczyptę soli, wymieszać.
- Krem przełożyć do płaskiego naczynia, przykryć folią spożywczą, poczekać aż wystygnie a następnie wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny by stężał.
- Ciasto:
- W rondlu stopić masło, zestawić z gazu i dodawać kolejno cały czas ubijając olej, maślankę, kawę i jajka.
- W misce wymieszać suche składniki i rozgnieść palcami grudki cukru. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać na gładką masę.
- Tortownice wysmarować tłuszczem a na dno wyłożyć papier do pieczenia. Do każdej z tortownic przelać po połowie ciasta, piec w temperaturze 180oC przez 25 - 30 minut do suchego patyczka.Ciasto zostawić w formie na 10 minut a następnie ciasto wyciągnąć i zostawić do ostygnięcia.
- Zdjąć z ciasta papier, ściąć wierzch by wyrównać ciasto a następnie każdy krążek przekroić na pół. Najmniej udany krążek z resztą ścinków zmiksować na okruszki.
- pierwszy krążek ciasta posmarować ¼ kremu, ułożyć na nim następny krążek i znowu posmarować ¼ kremu. Na wierzch położyć trzeci krążek i wyłożyć na niego resztę kremu. Krem równo rozsmarować na bokach i wierzchu ciasta. Ciasto wstawić do lodówki na 15 minut.
- Trzymając ciasto nad miską z okruszkami, posypać go nimi całego, lekko dociskając okruszki do ciasta.
- Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, podawać prosto z lodówki.
Niestety, ale moja domowa tortownica zakończyła już swój żywot po przeprowadzce. Jakoś ociągałam się z kupieniem nowej, ale patrzę tak na to ciasto i takiego smaka mi zrobiłaś, że chyba jednak kupię nową szybciej :)
OdpowiedzUsuńfajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)
OdpowiedzUsuń