W tej wersji do placków dodałam trochę zieleniny i przypraw dzięki którym placki nie są tak ciężkie. Dla mnie placki te smakują lepiej niż te w wersji pierwszej.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 3 łyżki maki ziemniaczanej
- 3 łyżki maki pszennej
- pęczek koperku
- pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka majeranku
- ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać, zetrzeć i zostawić na pół godziny lub godzinę żeby puściły sok.
- Koperek i natkę umyć i posiekać.
- Odlać sok z ziemniaków, dodać resztę składników, doprawić solą i pieprzem i wymieszać.
- Na patelni zagrzać olej, gdy już będzie gorący kłaść przygotowane ciasto na patelnię formując placuszki. Olej jest dobrze rozgrzane jeśli skwierczy gdy kładziemy na niego ciasto.
- Smażyć z obu stron na złoty kolor.
- Po usmażeniu kłaść na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
uwielbiam placki ziemniaczane. Czekam już, żeby młode ziemniaki były tańsze, ależ będzie uczta! Aby placki były lżejsze, dodaję jabłko albo, w okresie dyniowym, któreś dyniowate.
OdpowiedzUsuńprzyjemnie sie oglada i czyta :)
OdpowiedzUsuń