poniedziałek, 6 czerwca 2016

Placki ziemniaczane wersja 2


W tej wersji do placków dodałam trochę zieleniny i przypraw dzięki którym placki nie są tak ciężkie. Dla mnie placki te smakują lepiej niż te w wersji pierwszej.


Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej
  • 3 łyżki maki pszennej
  • pęczek koperku
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz


Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obrać, zetrzeć i zostawić na pół godziny lub godzinę żeby puściły sok.
  2. Koperek i natkę umyć i posiekać.
  3. Odlać sok z ziemniaków, dodać resztę składników, doprawić solą i pieprzem i wymieszać.
  4. Na patelni zagrzać olej, gdy już będzie gorący kłaść przygotowane ciasto na patelnię formując placuszki. Olej jest dobrze rozgrzane jeśli skwierczy gdy kładziemy na niego ciasto.
  5. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
  6. Po usmażeniu kłaść na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.


1 komentarz:

  1. uwielbiam placki ziemniaczane. Czekam już, żeby młode ziemniaki były tańsze, ależ będzie uczta! Aby placki były lżejsze, dodaję jabłko albo, w okresie dyniowym, któreś dyniowate.

    OdpowiedzUsuń

Print