Jak natknęłam się na ten przepis to wydał mi się ciekawy, ale jak już go przygotowałam przeszedł moje oczekiwania, okazał się rewelacyjny. Do przepisu potrzeba 500 g udek kurczaka bez kości i skóry. Mnie taka ilość wyszła gdy zluzowałam ponad kilogram udek (chyba 1,2 kg udek kurczaka). Jak luzować udka (czyli usunąć kości) można znaleźć na YouTube, lub próbować samemu bo w tym przepisie udka nie muszą być idealnie zluzowane.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy
- 500 g udek kurczaka bez kości i skóry
- 50 g surowego boczku
- 300 g małych pieczarek
- 1 duża cebula
- 250 ml bulionu
- 1 łyżeczka octu z białego wina
- 50 g mrożonego groszku
- mąka do posypania
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Pieczarki obrać, cebulę i boczek pokroić w kostkę, mięso przyprawić solą i pieprzem a następnie oprószyć mąką.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, obsmażyć mięso z wszystkich stron na złoty kolor a następnie ściągnąć z patelni.
- Boczek i pieczarki obsmażyć na patelni do miękkości a następnie ściągnąć z patelni.
- Na patelnię wlać resztę oliwy i wrzucić cebulę. Smażyć ok. 5 minut, wlać bulion z octem i gotować przez 2 minuty.
- Mięso i grzyby włożyć ponownie na patelnię, przykryć i dusić przez 15 minut. wrzucić groszek i natkę, dusić jeszcze przez 2 minuty aż groszek będzie gorący.
Same pyszne składniki, musiał z tego wyjść pierwszorzędny obiad.
OdpowiedzUsuńwszystko mi sie tu podoba super !
OdpowiedzUsuń