czwartek, 9 czerwca 2016

Kurczak z pieczarkami i groszkiem


Jak natknęłam się na ten przepis to wydał mi się ciekawy, ale jak już go przygotowałam przeszedł moje oczekiwania, okazał się rewelacyjny. Do przepisu potrzeba 500 g udek kurczaka bez kości i skóry. Mnie taka ilość wyszła gdy zluzowałam ponad kilogram udek (chyba 1,2 kg udek kurczaka). Jak luzować udka (czyli usunąć kości) można znaleźć na YouTube, lub próbować samemu bo w tym przepisie udka nie muszą być idealnie zluzowane.

Składniki:
  • 2 łyżki oliwy
  • 500 g udek kurczaka bez kości i skóry
  • 50 g surowego boczku
  • 300 g małych pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 250 ml bulionu
  • 1 łyżeczka octu z białego wina
  • 50 g mrożonego groszku
  • mąka do posypania
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Wykonanie:
  1. Pieczarki obrać, cebulę i boczek pokroić w kostkę, mięso przyprawić solą i pieprzem a następnie oprószyć mąką.
  2. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, obsmażyć mięso z wszystkich stron na złoty kolor a następnie ściągnąć z patelni.
  3. Boczek i pieczarki obsmażyć na patelni do miękkości a następnie ściągnąć z patelni.
  4. Na patelnię wlać resztę oliwy i wrzucić cebulę. Smażyć ok. 5 minut, wlać bulion z octem i gotować przez 2 minuty.
  5. Mięso i grzyby włożyć ponownie na patelnię, przykryć i dusić przez 15 minut. wrzucić groszek i natkę, dusić jeszcze przez 2 minuty aż groszek będzie gorący.




1 komentarz:

  1. Same pyszne składniki, musiał z tego wyjść pierwszorzędny obiad.

    OdpowiedzUsuń

Print