środa, 15 czerwca 2016

Aromatyczny Sos Pomidorowy



Ten sos wymyśliłam specjalnie do ryżowych kotletów, ale równie dobrze pasuje do pasztetu z warzyw, ryżu lub makaronu. Sos jest prosty do wykonania i bardzo dobry.


Składniki:
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 mały kubek śmietany 18%
  • 1 świeża lub z oleju papryczka chilli
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 2 goździki
  • sól
  • ewentualnie pieprz

Wykonanie:
  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju.
  2. Dodać pokrojone w mniejsze kawałki pomidory z puszki, papryczkę chilli i zagotować.
  3. Przyprawy sproszkować w moździerzu lub zmielić w młynku do przypraw i dodać do pomidorów. Doprawić solą.
  4. Całość gotować około 15 minut, wyciągnąć papryczkę chilli i dodać śmietanę (śmietanę dobrze wymieszać, dodać do miej trochę sosu i ponownie wymieszać. Tak przygotowaną śmietanę wlewać powoli do sosu cały czas mieszając).
  5. Całość zagotować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.



2 komentarze:

Print