Ten sos wymyśliłam specjalnie do ryżowych kotletów, ale równie dobrze pasuje do pasztetu z warzyw, ryżu lub makaronu. Sos jest prosty do wykonania i bardzo dobry.
Składniki:
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów
- 1 mały kubek śmietany 18%
- 1 świeża lub z oleju papryczka chilli
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki kardamonu
- ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru
- ½ łyżeczki kurkumy
- 2 goździki
- sól
- ewentualnie pieprz
Wykonanie:
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju.
- Dodać pokrojone w mniejsze kawałki pomidory z puszki, papryczkę chilli i zagotować.
- Przyprawy sproszkować w moździerzu lub zmielić w młynku do przypraw i dodać do pomidorów. Doprawić solą.
- Całość gotować około 15 minut, wyciągnąć papryczkę chilli i dodać śmietanę (śmietanę dobrze wymieszać, dodać do miej trochę sosu i ponownie wymieszać. Tak przygotowaną śmietanę wlewać powoli do sosu cały czas mieszając).
- Całość zagotować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
bardzo dobry przepis, ciekawe połączenia smakowe
OdpowiedzUsuńfajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)
OdpowiedzUsuń