wtorek, 17 maja 2016

Ryż z zielonym groszkiem


Ostatnio bardzo często robię ten ryż jako dodatek do mięsa albo jako samodzielne danie obiadowe. Do takiego ryżu wystarczy dodać chociaż garść groszku, ale ja daje go sporo. Taki ryż jest naprawdę rewelacyjny.


Składniki:
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżka masła
  • mały jogurt naturalny
  • ok. 200 g mrożonego zielonego groszku
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:
  1. Ryż ugotować na sypko z dodatkiem soli.
  2. Groszek wrzucić na wrzącą osoloną wodę, doprowadzić do wrzenia i gotować 3 - 5 minut. Groszek odcedzić.
  3. Ryż przełożyć do miski, dodać groszek i jogurt, doprawić solą i pieprzem a następnie wszystko wymieszać.



2 komentarze:

Print