poniedziałek, 2 maja 2016

Ciasto z pomarańczą i granatem


To kolejny przepis z miesięcznika Good Food. Ciasto rewelacyjne, wilgotne i bardzo pomarańczowe. Robiłam też to ciasto ze zwykłymi pomarańczami ale nie wyszło tak dobrze jak z czerwonymi. Jeśli chcemy użyć zwykłych pomarańczy warto je wcześniej z karmelizować.
Ciasto to najlepiej smakuje gdy jest jeszcze ciepłe.

forma: tortownica o średnicy ok. 20 cm.


Składniki:
  • 7 czerwonych pomarańczy
  • 250 g masła
  • 50 g i 3 łyżki miodu
  • 300 g drobnego cukru trzcinowego
  • 200 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 g mielonych migdałów
  • 4 duże jajka
  • 140 g jogurtu greckiego
  • olejek pomarańczowy
  • owoce z ½ granatu

Wykonanie:

  1. Przygotować 2 pomarańcze - można to zrobić dzień wcześniej:
    • Pomarańcze przełożyć do rondla, zalać je całe wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut. Następnie odlać wodę, ponownie zalać pomarańcze wodą i gotować przez 40 minut.
    • Pomarańcze odcedzić, lekko ostudzić i przekroić na pół. Wyciągnąć z nich miąższ.
    • Miąższ przełożyć do blendera i zmiksować na miazgę.
  2. Z 3 pomarańczy wycisnąć sok. Pozostałe 2 pomarańcze pokroić w cienkie plastry.
  3. Tortownicę wysmarować masłem. Dno tortownicy polać miodem, na który ułożyć cienkie plastry pomarańczy.
  4. Do miski przełożyć masło, 200 g cukru, 50 g miodu, migdały, proszek do pieczenia, sodę, jajka i jogurt. Całość utrzeć na gładkie ciasto a następnie dodać zmiksowaną miazgę pomarańczową i wymieszać.
  5. Ciasto ostrożnie przełożyć do tortownicy, tak żeby pomarańcze się nie przesunęły.
  6. Piec w temperaturze 180oC przez 55 minut do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawić przez 10 minut w foremce a następnie wyłożyć go na patere lub talerz tak by pomarańcze były na wierzchu.
  7. Sok z pomarańczy przelać do rondelka, dodać resztę cukru i doprowadzić do wrzenia. Gotować 5 - 10 minut aż syrop zgęstnieje. Do syropu dodać owoce granatu i wymieszać.
  8. Ciepłe ciasto polać syropem lub syropem polewać ukrojone kawałki ciasta. Można podawać na ciepło.



1 komentarz:

Print