czwartek, 25 czerwca 2015

Ciasto z truskawkami bez pieczenia


Ciasto to jest raczej deserem ponieważ nie trzeba go piec. Samo przygotowanie nie jest trudne i długie, jednak większość czasu, który jest potrzebny na zrobienie go, spędza w lodówce. Ja użyłam truskawki i galaretki o smaku leśnym do warstwy środkowej oraz galaretki truskawkowej na wierzch.
Przepis na tortownicę o średnicy 22 cm.



Składniki:
  • biszkopty
  • ¼ szklanki mocnej herbaty, łyżka spirytusu i sok z cytryny - do nasączenia biszkoptów
  • 2 dowolne galaretki
  • 1 opakowanie śnieżki
  • 200 ml mleka 3,2%
  • 600 ml (2x300 ml)  wrzątku
  • owoce np. truskawki


Wykonanie:
  1. Galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzątku, zostawić by ostygła i zaczęła tężeć.
  2. Herbatę, spirytus i sok z cytryny wymieszać, maczać w nim biszkopty i układać w tortownicy.
  3. Śnieżkę ubić z mlekiem. Do ubitej śnieżki cały czas miksując powoli wlewać tężejącą galaretkę. Dokładnie wymieszać.
  4. Masę powoli przelać na biszkopty. Jeśli zrobi się to zbyt gwałtownie, biszkopty się uniosę i będą pływać w masie. Całość odstawić do lodówki na około 1 godzinę do momentu aż stężeje.
  5. Drugą galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzątku, również zostawić by ostygła i zaczęła tężeć.
  6. Truskawki umyć, usunąć szypułki i przekroić na pół. Truskawki układać na stężałej masie a następnie powoli i delikatnie zalać je tężejącą galaretką.
  7. Ciasto włożyć do lodówki by galaretka stężała.






2 komentarze:

Print