piątek, 12 czerwca 2015

Karpatka



Jedno z smaczniejszych i według mnie trudniejszych ciast do upieczenia to karpatka. Jednym razem wychodzą mi ładne fale, innym znowu ledwo malutkie pagórki.
Mimo wszystko uważam, że warto ją przygotować.

Składniki:
ciasto:
  • 1 szklanka wody
  • ½ kostki margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
krem:
  • 2 budynie waniliowe
  • 750 ml mleka
  • 1,5 kostki masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 kieliszek wódki
dodatkowo:
  • cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:
1. ciasto:
  • Wodę zagotować z margaryną, dodać mąkę i cały czas mieszając smażyć przez około 5 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić.
  • Do ciasta dodawać po 1 jajku i dokładnie wmieszać w ciasto - najlepiej do tego celu użyć mikser. Gdy ciasto przyjmie całe jajko dopiero można dodać następne.
  • Ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w prostokąt o wymiarach 25x35 cm.
  • Piec w temperaturze 180oC przez około 25 minut.
2. krem:
  • Budynie ugotować w 750 ml mleka, ostudzić.
  • Masło utrzeć z cukrem a następnie nadal ucierając dodawać po trochu budyń. Na koniec nadal ucierając powoli wlewać wódkę.
3. Upieczone placki przełożyć kremem. Ciasto posypać cukrem pudrem i schłodzić w lodówce.






1 komentarz:

Print