środa, 24 czerwca 2015

Konfitura z rabarbaru


Rabarbar jest pyszny ale niestety bardzo kwaśny, dlatego nigdy wcześniej nie zdecydowałam się na zrobienie konfitury z rabarbaru. W tym roku pomyślałam jednak, ze taka kwaśna konfitura będzie rewelacyjna do przełamania słodkich mas w tortach lub ciastach, jak również będzie idealna do puddingu z chleba.



Składniki:
  • 2 kg rabarbaru
  • ok. 800 g cukru
  • cynamon do smaku
  • opcjonalnie kardamon


Wykonanie:
  1. Rabarbar obrać, pokroić na mniejsze kawałki i gotować na małym ogniu aż rabarbar się rozpadnie.
  2. Dodać cukier i przyprawy, wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut.
  3. Konfiturę przełożyć do czystych i suchych słoików. Zakrętki również muszą być suche. Ja susze słoiki w piekarniku. Wkładam mokre słoiki do zimnego piekarnika i nastawiam temperaturę 100oC. Gdy piekarnik nagrzeje się do tej temperatury wygrzewam słoiki przez co najmniej 5 minut a następnie studze je w uchylonym pikarniku. Zakrętki wycieram ścierką i ręcznikiem papierowym (niestety nie można je wkładać do tak gorącego piekarnika).
  4. Pasteryzacja: Słoiki włożyć do dużego garnka wyłożonego ścierką, zalać je wodą o temperaturze zbliżonej do temperatury słoików a następnie wodę doprowadzić do wrzenia. Słoiki gotować przez 10 minut. Aby sprawdzić czy słoiki dobrze chwyciły można je gdy są jeszcze gorące wyciągnąć z wody i ustawić na ścierce do góry dnem. Jeśli zakrętka lub słoik była uszkodzona albo za dużo konfitury znalazło się w słoiku, konfitura wypłynie spod zakrętki.





1 komentarz:

Print