wtorek, 16 czerwca 2015

Sos chrzanowy


Sos chrzanowy świetnie nadaje się do mięs, wędlin i jajek. Ja użyłam chrzanu w słoiczku, ale myślę, że sos byłby jeszcze lepszy gdyby użyć świeżo starty chrzan.


Składniki:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 250 ml bulionu
  • 4 łyżki chrzanu
  • 2 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
  1. Masło rozpuścić, dodać mąkę i smażyć przez chwilę.
  2. Cały czas mieszając powoli wlewać chłodny bulion i nie przerywając mieszania zagotować go.Jeśli sos jest za gęsty dodać więcej bulionu.
  3. Dodać chrzan, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać i zagotować.




3 komentarze:

  1. Super przepis, bardzo lubię sos chrzanowy :) Niestety moje dzieciaki trochę kręcą nosem i nie chcą go jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię sos chrzanowy, ale chyba wolę zwyky chrzan :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Print