piątek, 3 lipca 2015

Botwinka


Botwinka to świetna wiosenna zupa. Do zrobienia jej używa się świerzych, młodych warzyw. Zupa jest smaczna i kolorowa.



Składniki:
  • skrzydło indyka na wywar
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 3 - 4 ziemniaki
  • pęczek botwinki
  • burak (jeśli przy botwince są bardzo małe buraki)
  • 1 liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • śmietana 18%
  • koperek do podania zupy


Wykonanie:
  1. Skrzydło indyka umyć i zalać wodą. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz, doprowadzić do wrzenia i gotować 30 minut.
  2. Marchew, pietruszkę, ziemniaki i buraka obrać, umyć i pokroić w kostkę. Liście i łodygi botwinki umyć i posiekać.
  3. Do wywaru z indyka dodać pokrojone w kostkę warzywa i gotować aż zmiękną. Następnie dodać liście i łodygi botwinki i gotować do miękkości przez około 15 minut.
  4. Do zupy dodać śmietanę, zagotować i doprawić solą i pieprzem.
  5. Zupę podawać posypaną posiekanym koperkiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print