wtorek, 14 lipca 2015

Ziemniaki z kociołka (pieczone ziemniaki, duszonki)


Ziemniaki przygotowane w ten sposób równie dobrze można zrobić w zwykłym garnku na gazie, jednak najlepiej smakują przygotowane w kociołku na ogniu.
W przepisie podaję przybliżoną ilość składników na kociołek o pojemności 3,5l.


Składniki:
  • 2 duże liście kapusty
  • 2 - 2,5 kg ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 średnie buraki
  • 4 - 5 cebul
  • 250 - 300 g boczku
  • 500 g kiełbasy
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • ok. ½ opakowania smalcu

Wykonanie:
  1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w grube plastry. Cebulę pokroić w pióra. Marchew i buraka obrać i pokroić w cienkie plastry. Kiełbasą pokroić w plastry. Boczek pokroić w słupki.
  2. Dno kociołka wyłożyć liśćmi kapusty następnie włożyć kilka plastrów smalcu.
  3. Następnie układać warstwami ziemniaki, marchew, buraki, cebulę. Doprawić solą i pieprzem, włożyć liść laurowy i kilka plastrów smalcu. Następnie włożyć warstwę boczku i kiełbasy.
  4. Ułożyć po jeszcze jednej warstwie ziemniaków, marchwi, buraków i cebuli. Doprawić solą i pieprzem, włożyć kilka plastrów smalcu. Następnie włożyć warstwę boczku i kiełbasy.
  5. Na wierzch wyłożyć warstwę ziemniaków, posolić je i przykryć liśćmi kapusty. Dokładnie przykryć pokrywką kociołka i docisnąć.
  6. Gotować na ognisku przez 1,5 - 2 godzin, do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Zawartość kociołka wymieszać i podawać puki gorące.



1 komentarz:

  1. kociołek dobra rzecz :) rok temu się zaopatrzyliśmy i nie żałuję:)

    OdpowiedzUsuń

Print