środa, 22 lipca 2015

Tarta jabłkowa z kolendrą w karmelu



Tartę tą szczególnie polecam miłośnikom wyrazistych smaków i kolendry. Ciasto francuskie można przygotować samemu, jednak jest to bardzo pracochłonne więc wykorzystałam gotowe ciasto francuskie.




Składniki:
  • 500 g surowego ciasta francuskiego
  • 500 g jabłek
  • 2 łyżki ziaren kolendry
  • 50 g masła
  • 100 g cukru
  • masło do posmarowania formy

Wykonanie:
  1. Na patelnię lub do garnka o grubym dnie wsypać cukier. Podgrzewać na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając aż cukier nie zbrązowieje. Zmniejszyć ogień i wsypać ziarna kolendry, dokładnie wymieszać i chwilę smażyć. Karmel wylać na talerz i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
  2. Gdy karmel stwardnieje połamać go na mniejsze kawałki i zmielić na drobny proszek.
  3. Jabłka obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić na cienkie plastry.
  4. Formą na tartę wysmarować masłem.Formę wyłożyć ciastem francuskim dobrze dociskając go do formy, szczególnie na brzegach. Formę wstawić na 30 minut do lodówki.
  5. Piekarnik nagrzać do temperatury  180oC.
  6. Na cieście ułożyć jabłka w kształcie rozety, wierzch posypać kolendrą w karmelu. Na wierzchu rozłożyć małe kawałki masła.
  7. Tartę piec przez około 35 - 40 minut do momentu aż się dobrze zarumieni.
  8. Podawać ciepłą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print