środa, 8 lipca 2015

Lody z kiwi i mięty


Domowe lody można robić w zasadzie ze wszystkich owoców. Robiłam już lody ze zmiksowanych truskawek, wiśni i koktajli jagodowych (jagody i kefir) i truskawkowych (truskawki i kefir) czy zamrożonego  świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego. Wszystkie te lody są rewelacyjne. Tym razem lody z kiwi i mięty.

Składniki:
  • ½ szklanki mięty
  • ½ szklanki wody
  • 8 lub więcej łyżek cukru
  • 4 kiwi
  • 3 łyżki soku z limonki

Wykonanie:
  1. Przygotować syrop miętowy: Wodę przelać do garnka, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać miętę i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Syrop odcedzić od liści mięty.
  2. Kiwi obrać i pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do pojemnika blendera. Dodać sok z limonki i przecedzony syrop miętowy.
  3. Wszystkie składniki zmiksować a następnie przelać do pojemników na lody i zamrozić.








3 komentarze:

  1. Świetnie wyglądają te wszystkie kolorowe lody :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No nie mogę ! Piękne zdjęcia tych lodów. Super pomysł

    OdpowiedzUsuń
  3. chętnie bym spróbowala kiwi :) pomarańczy też:D

    OdpowiedzUsuń

Print