Domowe lody można robić w zasadzie ze wszystkich owoców. Robiłam już lody ze zmiksowanych truskawek, wiśni i koktajli jagodowych (jagody i kefir) i truskawkowych (truskawki i kefir) czy zamrożonego świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego. Wszystkie te lody są rewelacyjne. Tym razem lody z kiwi i mięty.
Składniki:
- ½ szklanki mięty
- ½ szklanki wody
- 8 lub więcej łyżek cukru
- 4 kiwi
- 3 łyżki soku z limonki
Wykonanie:
- Przygotować syrop miętowy: Wodę przelać do garnka, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać miętę i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Syrop odcedzić od liści mięty.
- Kiwi obrać i pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do pojemnika blendera. Dodać sok z limonki i przecedzony syrop miętowy.
- Wszystkie składniki zmiksować a następnie przelać do pojemników na lody i zamrozić.
Świetnie wyglądają te wszystkie kolorowe lody :)
OdpowiedzUsuńNo nie mogę ! Piękne zdjęcia tych lodów. Super pomysł
OdpowiedzUsuńchętnie bym spróbowala kiwi :) pomarańczy też:D
OdpowiedzUsuń