piątek, 4 września 2015

Ciasto Mojito


Przepis na to ciasto dostałam w zeszłym roku, ale dopiero teraz zdecydowałam się go zrobić. Bardzo lubię drink Mojito zarówno wersję alkoholową jak i bezalkoholową więc byłam naprawdę mile zaskoczona, że smak ciasta był podobny do smaku drinka.


Składniki:
  • 1 szklanka posiekanej świeżej mięty i kilka łodyg mięty
  • 1 szklanka mleka
  • ¾ szklanki cukru
  • skórka starta z 2 limonek
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 50 ml ciemnego rumu
  • ⅓ szklanki oleju
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 i ¼ szklanki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • do dekoracji:
  • 250 ml śmietany 30%
  • 1 opakowanie śmietana fix
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • skórka otarta z 1 limonki


Wykonanie:
  1. Miętę dodać do mleka, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Następnie mleko wystudzić i odcedzić od mięty.
  2. Cukier utrzeć ze skórką z limonki, dodać mleko, sok z limonki, olej i rum. Wszystko zmiksować.
  3. Wymieszać ze sobą obie mąki, sól, sodę i proszek do pieczenia. Suche składniki partiami dodawać do mokrych cały czas miksując.
  4. Ciasto przełożyć do formy do pieczenia i piec w temperaturze 180oC przez około 25 minut. Ciasto wystudzić.
  5. Śmietanę szybko ubić, dodać cukier i śmietana fix i miksować jeszcze przez chwilę. Ciasto posmarować ubitą śmietaną i udekorować startą skórką z limonki i miętą.





2 komentarze:

  1. Oryginalny wypiek, bardzo ciekawie musiał smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. WOW. Niespotykany przepis. Zawsze Mojito kojarzyło mi się z drinkiem!

    OdpowiedzUsuń

Print