wtorek, 8 września 2015

Jajka po afrykańsku


Przepis na jajka po afrykańsku pochodzi z programu Gordona Ramsay`a. Danie to nie tylko rewelacyjnie wygląda ale jest równie pyszne. Pikantne i dobrze doprawione a do tego posypane świeżymi ziołami.


Składniki:
  • 1 cebula
  • ½ zielonej papryki
  • ½ czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 1 średni pomidor
  • kumin (kmin rzymski)
  • sól
  • pieprz
  • 2 jajka
  • ½ pęczka świeżej kolendry
  • ½ pęczka szczypioru
  • olej

Wykonanie:
  1. Cebulę pokroić w kostkę, paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Czosnek i papryczkę chilli pokroić w plastry. Pomidora sparzyć i ściągnąć z niego skórkę a następnie pokroić w kostkę.
  2. Cebulę zeszklić na oleju a następnie dodać paprykę, czosnek i chilli. Dodać łyżeczkę kuminu i smażyć do miękkości.
  3. Do warzyw dodać pomidory, doprawić solą i smażyć jeszcze chwilę.
  4. Warzywa rozgarnąć a w puste miejsca wbić jajka. Patelnię przykryć i smażyć przez ok 5 minut do momentu aż białko się zetnie, natomiast żółtko zostanie płynne.
  5. Usmażone jajka posypać posiekanym szczypiorem i kolendrą.




2 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł na treściwe śniadanie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dorobiłem do tego jeszcze grzanki czosnkowe z serem i przyznaję si, że było pyszne nie tylko w mojej opinii ! :)

    OdpowiedzUsuń

Print