czwartek, 10 kwietnia 2014

Jajka z pastą z kurkumy


W zeszłym roku zamieściłam kilka przepisów na faszerowane jajka. Dziś zachęcam do wypróbowania jajek faszerowanych pastą z kurkumy. Kurkuma ma specyficzny smak, który może, niektórym osobą nie odpowiadać. Mnie osobiście jajka w takim wydaniu smakowały z tym, że następnym razem dodam troszeczkę mniej kurkumy. Jajka nadziewane pastą z kurkumy ładnie prezentują się na talerzu ale i równie dobrze smakują (chyba, że nie lubicie kurkumy). W każdym razie zachęcam do spróbowania i przekonania się o tym osobiście.
Ilość pasty przygotowanej z poniższych składników wystarczy do nadziania od 5 do 6 jajek.


Składniki:

Wykonanie:
  1. Jajka ugotować na twardo, wystudzić a następnie obrać i przekroić wzdłuż na pół.
  2. Serek, majonez, kurkumę i szafran wymieszać. Następnie wyciągnąć z jajek żółtka i dokładnie rozetrzeć je z masą z kurkumy. Jeśli zostaną nam grudki to mogą zatkać szprycownicę. Gotowe nadzienie doprawić solą i pieprzem.
  3. Jajka nafaszerować farszem np. za pomocą szprycownicy. Jajka można udekorować rzeżuchą.




2 komentarze:

Print