poniedziałek, 29 czerwca 2015

Rabarbar z truskawkami zapiekany pod kruszonką


Korzystając z tego, że sezon na rabarbar i truskawki jest w pełni, postanowiłam połączyć oba te owoce. Ponieważ nie miałam ochoty na żadne ciężkie ciasta, postanowiłam spróbować obu tych owoców po prostu zapieczonych pod kruszonką.
Moja wersja jest raczej kwaśna ale dzięki temu, gorące owoce idealnie pasują do zimnych i słodkich lodów.

Składniki:
  • 4 duże łodygi rabarbaru
  • 600 g truskawek
  • 8 - 10 łyżek cukru
  • kruszonka:
  • 150 g mąki
  • 75 g cukru pudru
  • 75 g masła
  • 1,5 łyżki smalcu

Wykonanie:
  1. Truskawki umyć, usunąć z nich szypułki i pokroić na pół lub na ćwiartki.
  2. Rabarbar obrać i pokroić na mniejsze części.
  3. Rabarbar i truskawki wymieszać, przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać cukrem.
  4. Przygotować kruszonkę: do miski włożyć wszystkie składniki i rozcierać palcami do momentu aż powstanie zbity kawałek ciasta, który łatwo się kruszy.
  5. Owoce posypać pokruszonym ciastem i zapiekać około 40 minut w temperaturze 180oC.
  6. Podawać na gorąco lub ciepło z lodami lub ciastem.


5 komentarzy:

  1. Pysznie to wygląda, a zwłaszcza z lodami smakować musiało wspaniale; )

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie to wygląda, a zwłaszcza z lodami smakować musiało wspaniale; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rewelacja :) Na zimno i bez lodów trzeba było dosłodzić ale też było pyszne

      Usuń
    2. Rewelacja :) Na zimno i bez lodów trzeba było dosłodzić ale też było pyszne

      Usuń
  3. Uwielbiam zapiekany rabarbar. Wspaniale smakuje wraz z truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń

Print