piątek, 18 marca 2016

Ciastka z konfiturą


Bardzo proste do zrobienia ciastka z przepisu mojej teściowej. Kiedyś te ciasteczka podobno były dość popularne, zwłaszcza że do zrobienia ich nie potrzeba dużo składników. Ciasteczka są pyszne. Ja użyłam konfiturę z wiśni i aronii.

Składniki:
  • 250 g mąki
  • 250 g margaryny
  • 250 g twarogu tłustego lub półtłustego
  • konfitura

Wykonanie:
  1. Twaróg zmielić lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
  2. Margarynę, mąkę i twaróg przełożyć do miski i zagnieść ciasto.
  3. Na desce lub stolnicy posypanej mąką rozwałkować ciasto w prostokąt, pociąć na mniejsze kwadraty, na każdy kwadrat włożyć trochę konfitury a następnie skleić ze sobą przeciwległe boki.
  4. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 15 - 20 minut w temperaturze 180oC aż ciastka się zarumienią.



1 komentarz:

  1. bardzo lubię z konfiturą z jabłek :) szybko znikają z talerza... :)

    OdpowiedzUsuń

Print