środa, 16 marca 2016

Gołąbki bez zawijania


Bardzo lubię gołąbki, ale jeszcze nigdy nie zrobiłam ich tradycyjnej wersji. Gołąbki bez zawijania są równie dobre jak te tradycyjne ale wymagają mniej czasu i umiejętności niż te tradycyjne.

Składniki:
gołąbki:
  • ok. 50 g suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g ryżu
  • mała główka kapusty
  • 500 g mielonego mięsa (u mnie wieprzowe)
  • 2 małe jajka lub 1 duże
  • 2 - 3 łyżki bułko tartej
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • tymianek
sos:
  • 500 ml przecieru pomidorowego w kartonie
  • 500 ml bulionu lub wody
  • sól
  • pieprz
  • bazylia

Wykonanie:
  1. Grzyby namoczyć przez noc, rano je odcedzić i drobno posikać.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju, dodać czosnek i posiekane grzyby. Smażyć aż grzyby zmiękną.
  3. Ryż ugotować, kapustę zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub bardzo drobno posiekać.
  4. Wymieszać ze sobą kapustę, ryż, grzyby, mięso i jajka. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Jeśli masa jest zbyt wilgotna dodać bułkę tartą i wymieszać.
  5. Z masy formować niewielkie kotlety i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju przez 4 - 5 minut z każdej strony. Usmażone kotleciki ułożyć w naczyniu do zapiekania.
  6. Przygotować sos: Do garnka wlać bulion i przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i bazylią i doprowadzić do wrzenia.
  7. Gołąbki zalać sosem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180oC na około 40 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print