poniedziałek, 21 marca 2016

Jajka faszerowane śledziami z burakiem


Jeśli o mnie chodzi to jedna z moich ulubionych wersji faszerowanych jajek. Ważne żeby mieć dobrej jakości składniki, zwłaszcza jajka i śledzie. Takie jajka nie tylko ładnie wyglądają ale są również pyszne.
ilość poszczególnych składników zależy od własnych preferencji. Ja staram się aby ilość żółtek, śledzi i buraka była podobna.

Składniki:
  • jajka
  • śledzie w zalewie octowej
  • ugotowany burak
  • majonez
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
  1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić obrać, przekroić na pół i wyciągnąć żółtka.
  2. Śledzie pokroić w kostkę, buraka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Żółtka rozgnieść widelcem, dodać buraki, śledzie i majonez, doprawić solą i pieprzem a następnie dokładnie wymieszać.
  4. Białka faszerować otrzymaną pastą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print