piątek, 11 marca 2016

Marchewkowa tarta tatin


Ciekawa i pyszna tarta z przepisu z miesięcznika Good Food. Tarta nadaje się zarówno na danie główne, jak i na przystawkę lub przekąskę. Przygotowując tą tart warto dobrze odsączyć suszone pomidory z oleju żeby tarta nie była bardzo tłusta.


forma: naczynie żaroodporne do smażenia i pieczenia o średnicy 23 cm.


Składniki:
  • 500 g marchewki
  • 1 duża cebula
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 3 łyżki cukru
  • 25 g masła
  • 140 g dera brie
  • arkusz ciasta francuskiego
  • 1 łyżka oleju
  • 100 ml wody

Wykonanie:
  1. Cebulę obrać, przekroić wzdłuż na pół a następnie w plasterki. Pomidory dokładnie odcedzić z oleju np. ręcznikiem papierowym i posiekać. Marchewkę obrać i pokroić ukośnie w cienkie plastry. Ser pokroić w plastry.
  2. Olej rozgrzać na patelni lub naczyniu które można włożyć do piekarnika o średnicy 23 cm. Na oleju smażyć cebulę do momentu aż będzie miękka, następnie przełożyć ja do miski i wymieszać z pomidorami.
  3. Na tej samej patelni rozgrzać masło i cukier, dodać marchewkę i 100 ml wody i gotować na małym ogniu przez 15 minut, do momentu aż woda odparuje a marchewka będzie miękka.
  4. Marchewkę równomiernie rozłożyć na patelni, następnie rozłożyć pomidory z cebulą a następnie ser.
  5. Cisto rozwinąć i przyciąć tak, żeby było o 1,5 cm większe niż patelnia. Ciasto wyłożyć na wierzch patelni tak żeby przykryło patelnię.
  6. Tartę piec w temperaturze 180oC przez 30 minut, aż ciasto będzie złociste.
  7. Tartę wyciągnąć z piekarnika i odstawić na kilka minut. Na patelnię położyć talerz a następnie energicznie jednym ruchem przewrócić patelnię i ostrożnie ściągnąć patelnię.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print