Ciekawa i pyszna tarta z przepisu z miesięcznika Good Food. Tarta nadaje się zarówno na danie główne, jak i na przystawkę lub przekąskę. Przygotowując tą tart warto dobrze odsączyć suszone pomidory z oleju żeby tarta nie była bardzo tłusta.
forma: naczynie żaroodporne do smażenia i pieczenia o średnicy 23 cm.
Składniki:
- 500 g marchewki
- 1 duża cebula
- 100 g suszonych pomidorów
- 3 łyżki cukru
- 25 g masła
- 140 g dera brie
- arkusz ciasta francuskiego
- 1 łyżka oleju
- 100 ml wody
Wykonanie:
- Cebulę obrać, przekroić wzdłuż na pół a następnie w plasterki. Pomidory dokładnie odcedzić z oleju np. ręcznikiem papierowym i posiekać. Marchewkę obrać i pokroić ukośnie w cienkie plastry. Ser pokroić w plastry.
- Olej rozgrzać na patelni lub naczyniu które można włożyć do piekarnika o średnicy 23 cm. Na oleju smażyć cebulę do momentu aż będzie miękka, następnie przełożyć ja do miski i wymieszać z pomidorami.
- Na tej samej patelni rozgrzać masło i cukier, dodać marchewkę i 100 ml wody i gotować na małym ogniu przez 15 minut, do momentu aż woda odparuje a marchewka będzie miękka.
- Marchewkę równomiernie rozłożyć na patelni, następnie rozłożyć pomidory z cebulą a następnie ser.
- Cisto rozwinąć i przyciąć tak, żeby było o 1,5 cm większe niż patelnia. Ciasto wyłożyć na wierzch patelni tak żeby przykryło patelnię.
- Tartę piec w temperaturze 180oC przez 30 minut, aż ciasto będzie złociste.
- Tartę wyciągnąć z piekarnika i odstawić na kilka minut. Na patelnię położyć talerz a następnie energicznie jednym ruchem przewrócić patelnię i ostrożnie ściągnąć patelnię.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz